Deze kneiterverse onigiri vind je verscholen in een metrostation in Amsterdam
Diep verscholen in het metrostation van de Wibautstraat in Amsterdam-Oost vind je Wagaya Onigiri. In dit kleine Japanse zaakje scoor je tussen de voorbijrazende metro’s dagverse onigiri, knapperige kara-age en warme(!) thee uit blik. Culy checkte in en stapte op de hype train om de nieuwe hotspot te ontdekken.
Onigiri in een metrostation
Wie in Amsterdam onigiri wil scoren, moet goed zoeken. Dolblij zijn we dan ook met het nieuwe Wagaya Onigiri dat sinds een paar maanden gevestigd is in het drukke metrostation in de hoofdstad.
Wellicht een gekke plek om een onigiri-zaak te openen zou je denken, maar hier is wel degelijk over nagedacht. Door de hoge omloopsnelheid van alle reizigers die in alle haast hun metro proberen te halen, is het de perfecte plek om de rijstsnack te scoren.
Snelle rijstsnack
Want dat is precies waar onigiri voor bedoeld is: een snelle snack voor onderweg die je in een paar happen eet. De familie Murayama opende de zaak omdat ze de authentieke smaak van Japan misten en de daarbij behorende producten.
De rijst die voor de onigiri wordt gebruikt, komt rechtstreeks uit Japan en wordt iedere dag vers gemaakt. Sterker nog: gedurende de dag door worden er aan de lopende band onigiri gemaakt om de versheid te garanderen. De gekookte rijst ligt er volgens de eigenaren nooit langer dan enkele uren; houden we van!
Er is een onigiri-automaat in Utrecht en we vertellen je er alles over
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fonigiri-1.jpg)
Van tonijn tot zeewier
Het menu bestaat uit negen verschillende onigiri. Opvallend: de vulling serveren ze hier als topping bovenop het rijstballetje. In tegenstelling tot klassieke varianten, waarbij je het aan de binnenkant van de onigiri vindt.
Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat een gevulde onigiri onze voorkeur heeft. De verhouding tussen de rijst en de vulling is daardoor beter in balans. Doordat de onigiri van Wagaya Onigiri de topping bovenop heeft liggen, blijf je vaak met een groot gedeelte van de (overigens perfect gekookte) rijst zitten.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F12%2Fonigiri-automaat.jpg)
Kraakverse nori
Wat wel erg fijn is, is dat men het zeewier los serveert. Hierdoor blijft de nori ultravers én krokant. Je vouwt het zelf rond de onigiri waardoor je altijd de ultieme crunch te pakken hebt. Ideaal als je het niet à la minute wil eten!
Op de kaart staan klassiekers zoals tuna mayo, maar ook eigenzinnige varianten met rundvlees en kaas of met kombu zijn te verkrijgen. Daarnaast serveren ze bentoboxen met kara-age (gefrituurde kip) en verschillende drankjes. Onze favoriet is de warme limoenthee uit blik die gezoet is en op precies de juiste temperatuur verkocht wordt. Kortom: voor Wagaya Onigiri reizen we maar wat graag om!
> Wagaya Onigiri is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur
Wibautstraat Metrostation, Amsterdam
Meer hotspots:
- Dit is de meest gehypete kaassoufflé van dit moment (en hierom is ‘ie zo lekker)
- Chez Nina draait lang niet alleen om instagrammable pasta: ze blijft dicht bij zichzelf
- Sterrenchef Ron Blaauw opent spicy toko in Laren voor afhaal
Zelf sushirijst maken en koken: met deze tips kan het niet misgaan