Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Drinken 18 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

3 x bijzondere nieuwe whisky’s om nu te proeven

Whisky-fan? Dan val je nu met je neus in het whisky-glas (of de boterige whisky, zo je wil). De afgelopen tijd verschenen er immers weer heel wat bijzondere nieuwe whisky’s die het ontdekken waard zijn. Wij lichten er drie voor je uit.

Ardbeg Traigh Bhan

Het Schotse Ardbeg maakt al meer dan 200 jaar whisky op het eiland Islay. Onlangs werd er een tweede batch gelanceerd van hun 19 Years Old Traigh Bhan: een zeldzame, gerijpte variant.

Deze variant is gerijpt op Amerikaans eiken en Oloroso sherryvaten en is daarmee wat zachter dan de eerste Traigh Bhan. De 19-jaar oude whisky is weer een rokerige single malt, met tonen van zoethout, rook, hartige venkel, knolselderij en geroosterde theebladeren. Maar je kunt er ook gezouten pinda’s, gerookte ananas, limoensap en toffee in herkennen.

Ardbeg wordt wereldwijd gerekend tot de meest rokerige, turfachtige en complexe whisky’s. Het is niet voor niets de meest bekroonde smoky single malt whisky ter wereld. Met bijbehorend prijskaartje, dus voor de échte liefhebbers.

> Ardbeg Traigh Bhan is online te koop

Ardbeg Schotse whisky
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Glenmorangie A Tale of Cake

Wacht even, whisky en taart? Yep, die twee werelden komen samen in A Tale of Cake van Glenmorangie. Deze limited edition single malt is geïnspireerd op je favoriete herinneringen aan het bakken van taart en het vieren van verjaardagen. De whisky heeft dan ook tonen van honing, witte chocolade en fruit. En ja: deze whisky gaat heel goed samen met taart.

Cronut-uitvinder Dominique Ansel is al fan van A Tale of Cake en raakte geïnspireerd om er een eigen taart-creatie mee te maken: een pineapple upside-down cake. Ook werkte hij samen met cocktailmixoloog Jeremy Le Blanche aan het ontwikkelen van vier CakeTails ontwikkeld: een unieke combinatie tussen taart en een whiskycocktail. Met behulp van korte video’s op Facebook kun je thuis meedoen.

> Glenmorangie A Tale of Cake is in gelimiteerde oplage te koop via www.gall.nl

Whisky a tale of cake
Bron: Glenmorangie

The Macallan Double Cask 15 years old en 18 years old

Wij mochten ze onlangs al proeven tijdens een whisky tasting: de Double Cask 15 years old en 18 years old. Oftewel: de twee bijzondere nieuwe whisky’s van The Macallan. Geluksvogels die we er zijn.

Whisky voor fijnproevers, die Amerika en Europa op harmonieuze wijze samenbrengen. Europees eikenhout uit de bossen van Noord-Spanje en de Franse Pyreneeën worden in Spanje gecombineerd met Amerikaans eiken uit de bossen van Ohio, Missouri en Kentucky en tot vaten gemaakt. Daar wordt eerst twee jaar sherry in gerijpt, daarna gaan ze door naar Schotland, waar ze worden gevuld met de whisky.

Na deze wereldreis houd je twee hele bijzondere whisky’s over die de klassieke stijl van The Macallan combineren met de zoetige invloeden van Amerikaans eiken.

> The Macallan Double Cask 15 years old en 18 years old zijn online te koop

Whisky van The Macallan
Bron: The Macallan

Meer whisky:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.