Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 18 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Trend in Londen: halloumi frietjes (en zo maak je ze zelf!)

Op de hippe Camden Market in Londen serveert het kraampje van Oli Baba’s de lekkerste halloumi frietjes. Deze kaas kun je namelijk perfect paneren en bakken. Maar de frisse toppings maken dit gerechtje pas écht af.

De halloumi die ze gebruiken bij Oli Baba’s komt van een Cypriotische boerderij die de kaas vers aanlevert. Het gerechtje is geïnspireerd op het Griekse gerecht ‘Saganaki’, waarbij kaas, zoals feta, licht wordt gefrituurd.

halloumi frietjes
Bron: Camden Market

Briljante snack

De frietjes worden eerst goudbruin krokant gebakken, daarna gaan er Midden-Oosterse toppings op. Allereerst: wat sumak, dan een dressing van yoghurt met za’atar en vervolgens granataatappelmelasse, granaatappelpitjes, verse munt en gedroogde chilivlokken.

Een briljante snack, want: hartig, zoutig, krokant, zacht, fris, zuur en romig, allemaal tegelijk.

Zo maak je zelf halloumi frietjes

Allereerst heb je natuurlijk een plak halloumi nodig (250 gram). Die is te koop bij Turkse supermarkten, toko’s en natuurlijk de kaasboer. Snijd de halloumi in 10 dikke repen. Haal de frietjes door bloem; ongeveer twee eetlepels.

Frituur ze ongeveer 3 minuten in hete olie, tot ze goudbruin en krokant zijn. Bestrooi met wat sumak, hussel even en schep ze op een bordje.

Wil je je halloumi frietjes opmaken à la Oli Baba’s? Meng dan naturel yoghurt met wat za’atar (zoveel als je lekker vindt), druppel dit over de hete frietjes en maak af met granaatappelmelasse, wat granaatappelpitjes en verse munt. Hou je van pittig, bestrooi dan nog met wat gedroogde chili.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.