Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… zelf ijs maken met de Magimix Gelato Expert

Zelf ijs maken is ontzettend leuk én helemaal niet moeilijk. Maar het wordt wel een groter succesverhaal met een goede ijsmachine in huis. En je hebt ijsmachines en ijsmachines, waarbij de Magimix Gelato Expert de cadillac onder de apparaten is.

Zelf ijs maken

We mochten de Magimix Gelato Expert even testen om zelf te ervaren hoe dat gaat: zelf ijs maken in zo’n super apparaat. Heb je ‘m eenmaal gezien, dan gaat het je opvallen dat ‘ie in bijna elke restaurantkeuken wel opduikt. Van Envy in Amsterdam tot De Klub in Utrecht en zelfs in Masterchef Australia: voor veel chefs is de Magimix Gelato Expert onmisbaar. Maar is ‘ie dat voor ons ook?

Als je ontzettend fan bent van ijs, dan zéker. Maar het is wel een investering: deze ijsmachine kost € 599,- euro. Ook is ‘ie vrij groot (en zwáár), dus je moet er wat ruimte voor vrijmaken in je keuken. Maar verder is het een droom van een apparaat. Zo ondervonden wij ook tijdens een paar sessies ijs maken.

Magimix Gelato Expert

Hoe werkt de Magimix Gelato Expert?

De Magimix Gelato Expert is superhandig in gebruik, dat valt meteen op. Oké misschien niet metéén: je moet wel eerst even de handleiding bestuderen. Maar daarna wijst alles vrijwel voor zich.

Het grootste verschil met andere ijsmachines, is dat de Gelato Expert zelfvriezend is. Van anderen apparaten moet je de grote kom in de vriezer bewaren, waar die natuurlijk veel ruimte inneemt. Dat hoeft niet bij de Magimix: je zet ‘m aan, giet je ijsmengsel erin en het apparaat doet de rest.

Opvallend is dat je de ijsmachine eerst moet voorzien van een zoutoplossing of een beetje alcohol. Je mengt wat zout met een beetje water, giet dat in de grote kom alvorens je de andere kom in de Gelato Expert plaatst. Dit omdat zout en alcohol kou beter geleiden dan lucht.

Daarna laat je de machine 5 minuten voorverwarmen – of koelen eigenlijk – voordat je je ijsmengsel erin giet. Vervolgens druk je op de toets van de gewenste ijssoort. De Magimix Gelato Expert kan 3 verschillende ijssoorten maken: roomijs, softijs en granité.

IJsmachine testen

Vers ijs binnen 30 minuten

De Gelato Expert is daarna echt supersnel klaar met het bereiden van je verse ijs. Of je nou roomijs, softijs of sorbetijs maakt: het duurt nog geen 30 minuten. Ook heel fijn is het dat de machine na bereiding je ijs blijft koelen, tot twee uur lang. Je hoeft dus niet op stel en sprong de keuken in te rennen om je ijs te redden.

Ook top: je kunt ‘m tussendoor even op pauze zetten, bijvoorbeeld om te proeven van je zelfgemaakte ijs.

Maar verkijk je niet op het proces van ijs maken: ijsmengsels moeten namelijk vaak nog 2 tot 3 minuten afkoelen of trekken in de koelkast. Pas daarna is het gereed om in je ijsmachine te gieten. Dat geldt zowel voor roomijs, waarvoor je eerst een crème anglaise moet maken en af moet laten koelen als sorbetijs. Voor laatstgenoemde ijssoort gebruik je suikersiroop als basis en ook die moet 2 tot 3 uur afkoelen in de koelkast. Tenzij je kant-en-klare suikersiroop gebruikt trouwens.

Magimix Gelato Expert

Wat vonden we?

Wij gebruikten de Magimix Gelato Expert om 3 verschillende ijssoorten te maken: roomijs met pindakaas en verse frambozen, vanille-ijs met colasiroop en knettersuiker (losse toppings die we later op ons ijsje schepten) en tot slot amaretto-sour ijs.

Alledrie de keren kregen we heerlijk ijs met een prachtige, zachte textuur en heel veel smaak. Zelf ijs maken levert superzacht ijs op, dat veel lekkerder is dan de soort die je kant-en-klaar koopt. En vries je het ijs eerst nog even in, dan wordt het iets steviger van structuur.

Wel goed om te zeggen is dat we in dit apparaat geen écht softijs konden maken, zeg maar die luchtige soort die in een torentje in een bakje belandt. Het kan aan ons recept hebben gelegen, maar in het bijbehorende receptenboekje stond hiervoor ook geen basisrecept. Dus mocht je een ontzettend softijs aficionado zijn, dan heb je wellicht toch echt een speciale softijs-machine nodig.

De Magimix Gelato Expert is verkrijgbaar bij de betere kookwinkel voor € 599,- euro. 

Amaretto sour-ijs met kersen
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.