Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Matcha zout: dé populaire smaakmaker voor eieren

Kan het jou niet umami genoeg zijn? Dan is het de hoogste tijd om matcha zout te ontdekken. Gebruik het in plaats van gewoon zout om een extra umami kick te geven aan gerechten.

Wat is matcha zout?

Matcha zout is een supersimpele uitvinding: het is gewoon zout, gemengd met matcha. Oftewel: groene thee zout, gemaakt met dat fijne groene theepoeder waar je een lekker kopje matcha thee mee zet. Of matcha tiramisu mee maakt.

Sterker nog: er worden complete matcha bars uit de grond gestampt, waar je je tegoed kunt doen aan de lekkerste desserts met matcha als prominente smaakmaker. De combi matcha + zoet lijkt dan ook een logische. Maar wist je dat matcha ook de smaak van hartige gerechten kan laten zingen?

matcha zout

Match made in matcha-heaven

En juist daarom is matcha zout zo’n toffe ontdekking. Foodies wereldwijd roemen het zout vooral vanwege het hoge umami-gehalte. Het geeft een intens hartige, aardse smaak aan alles van vlees tot aan groenten, sashimi en zelfs fruit. Daarbij staat die felgroene kleur natuurlijk ook gewoon heel leuk bij je gerecht.

Maar een echte match made in matcha-heaven is de combinatie matcha zout en eieren. Eidooiers, om precies te zijn. Probeer het vooral eens op een gepocheerd ei, zeggen experts. Je weet niet wat je proeft. En wat dacht je van popcorn, zelfgemaakte chips, geroosterde wortels, tempura of in een margarita?

Matcha zout maken

We hebben inmiddels al wat potjes matcha zout (de officiele Japanse benaming is trouwens matcha jio) aangetroffen in delicatessenzaken. Maar je maakt het net zo makkelijk zelf!

Gebruik op één eetlepel zeezout een halve theelepel matcha poeder. Dat kun je kopen bij de meeste Aziatische supermarkten, theewinkels en online bij Hug the Tea of Simon Lévelt. Meng door elkaar en bewaar in een afgesloten potje.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.