Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: matcha tiramisu

Zelfs als je geen ‘toetjesmens’ bent (zoals sommige mensen zichzelf bestempelen), ga je voor de bijl voor deze matcha tiramisu. De prachtige groene kleur van de matcha-thee maakt dat je er meteen in wil duiken met een lepel. Daarnaast is ‘ie ook nog eens verraderlijk lekker.

Als je tiramisu met koffie kunt maken, kan het ook met matcha (fijne groene thee), zo dachten wij. Matcha heeft bovendien de eigenschap belachelijk goed bij zoete desserts te passen. Het heeft iets bitters en zoets tegelijk dat, als je er eenmaal aan gewend bent geraakt, verslavend is.

Je kunt matcha kopen bij de meeste Aziatische supermarkten, theewinkels en online bij Hug the Tea of Simon Lévelt.

matcha-tiramisu recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze matcha tiramisu

Klop met een garde de eidooiers en 50 gram suiker luchtig in een grote kom. Meng hier de mascarpone doorheen. Tip: de mascarpone is vrij stug dus je moet je spierballen gebruiken. Maak het jezelf wat makkelijker en voeg de mascarpone in drie delen toe.

Pak er een mixer bij en klop daarmee de slagroom en 25 gram suiker op tot de slagroom stijve pieken heeft. Spatel de opgeklopte slagroom daarna voorzichtig door het mascarpone-mengsel.

Meng in een kommetje de rest van de suiker (50 gram) met 250 ml water en een eetlepel van de matcha.

Zet een ovenschaal klaar en haal de lange vingers één voor één door het matcha-mengsel en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Zorg dat de hele bodem bedekt is (eventueel kun je de lange vingers op maat snijden).

Schep een derde (of de helft, afhankelijk van de hoogte en grootte van je ovenschaal) van het mascarpone-mengsel op de lange vingers. Verdeel het met behulp van een spatel en zorg voor een gladde laag.

Strooi hier (bijvoorbeeld met een theezeefje) een halve eetlepel matcha poeder overheen, tot je een mooi groen laagje hebt.

Herhaal de stappen hierboven, maar strooi nog geen matcha over de bovenste laag van de matcha tiramisu (die zal donker kleuren in de koelkast).

De tiramisu mag nu eerst afgedekt met plasticfolie een uur of twee opstijven in de koelkast. Haal ‘m er daarna uit en bestrooi met de rest van de matcha.

Schaaf met een koksmes over de gladde kant van de reep chocolade om mooie grote chocoladekrullen te maken. Bestrooi de matcha tiramisu met de chocolade en dig in.

matcha tiramisu recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer met matcha?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.