Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

6 x dingen die je nog niet wist over instant ramen

Hoezeer we homemade food ook toejuichen, voor instant ramen hebben we toch wel een behoorlijk zwak. En dan niet uit nostalgie naar onze studententijd, maar omdat het eigenlijk een bepaalde cultstatus heeft. Hoe dat zover heeft kunnen komen? Mogelijk hebben deze feiten daar iets mee te maken…

6x feitjes over instant ramen die je nog niet wist

1. Er zijn speciale instant noodles voor in de ruimte

Ja, dat lees je goed. De raketproof instant ramen zijn speciaal bedacht voor de Japanse astronaut Soichi Noguchi. Achter de uitvinding zit het bedrijf van de uitvinder van instant ramen (Momofuku Ando). Zijn cup noodles in de ruimte krijgen was naar eigen zeggen een droom die uitkwam.

2. Instant ramen werden gebruikt als munteenheid in Amerikaanse gevangenissen

Uit een doctoraalstudie over het gevangenisleven in de VS blijkt dat instant ramen noodles gebruikt worden als munteenheid in het gevangenisleven. De noodles worden gebruikt om andere gevangenen te betalen voor klusjes zoals de was doen. Sympathieker dan dat wordt het niet.

3. Vroeger was het een luxeproduct

Toen instant noodles voor het eerst werden geïntroduceerd op de markt, waren ze doorgaans 6 keer zo duur als verse noodles. Die verhouding is inmiddels wel volledig omgedraaid: in de meeste Aziatische supermarkten kosten de pakjes nu niet meer dan een halve euro.

4. Japanners vinden instant ramen de beste uitvinding van de 20ste eeuw, blijkt uit onderzoek

Uit onderzoek onder 2000 Japanners blijkt dat volwassenen instant ramen de beste uitvinding van de 20ste eeuw vinden. Daarmee staan de cup noodles hoger in de ranking dan bijvoorbeeld Pokemon en karaoke.

5. In Japan is er een cup noodles museum

In Osaka is de liefde voor noodles zó groot dat er een instant ramen museum is gemaakt. Je kunt hier bijvoorbeeld je eigen instant ramen laten maken en door een instant noodle tunnel lopen. Als we konden zouden we er vandaag nog heen vliegen.

6. Er bestaat bier met de smaak van instant noodles

Hier schreven we al eerder over, maar we herinneren je er nog even aan hoe groot de liefde is. Brouwerij The Collective Brewing heeft dus bier op de markt gebracht met de smaak van Japanse instant ramen. Het ramen-bier is ook nog eens gebrouwen met échte ramen noodles. 55 pond van de noedels per batch, dus zeg maar 25.000 gram instant ramen. Willen we hebben.

Meer leuke food weetjes

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.