Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 22 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste recepten met mandarijn: zoet, hartig én om op te drinken

We steken onze liefde voor de mandarijn niet of stoelen of banken – en dat zou jij ook niet moeten doen. Want zodra de mandarijn de schappen weer vult, wordt ons brein acuut gevuld met culinaire ideeën. En precies om die reden, hebben we onze favoriete recepten met mandarijn op een rij gezet.

Dit is onze go-to lijst met favoriete recepten bomvol mandarijnen

En laten we de olifant in de kamer maar meteen eruit bonjouren, want we moeten het even hebben over die onvoorspelbare netjes met mandarijnen. Lijkt het de ene keer alsof je oranje goud in handen hebt; een ander exemplaar kan een acute culinaire depressie opwekken. Geen nood: dit kun je nog wel met zo’n netje smakeloze mandarijnen.

Mandarijnen illustratie
Ogechi Chibueze voor Culy

Mandarijn in je salade

Dacht jij dat je mandarijn alleen in zoete gerechten kan verwerken? Beware: je leven zal niet meer hetzelfde zijn nadat je mandarijnen eens in hartige gerechten verwerkt. Begin eens makkelijk met een salade. Mooi in kleur, verfrissend qua smaak. We hebben maar liefst 3 (!) stuks voor je om uit te proberen.

kerstsalade met mandarijn, roodlof en pecan
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Speltwafels met gewelde mandarijnen

Geen intermittend fasting enthousiast die een goed ontbijt als deze af slaat. Dit goddelijke recept komt uit een kookboek van Gill Meller, getiteld Time. Bij het recept gebruik je niet alleen de mandarijn voor het fruit, maar ook het sap. Het overige fruit wordt namelijk geweld in het sap van de mandarijn.

> Lekker ontbijtrecept: speltwafels met geweld fruit

Flan met mandarijn en chilipeper

De flan is een platte taart met een zoete vulling en is volgens Yotam Ottolenghi de Spaanse vertaling van crème caramel. Zijn versie heeft een pittig randje dankzij de chilipeper. Maar vooral de mandarijn geeft er een bijzondere zoete twist aan. De mandarijnsaus wordt na afloop over de taart heen gegoten en wij zouden daar het liefst met het volle gelaat in willen duiken.

Vietnamese koffie flan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Salade met wilde rijst, farro en mandarijn

Farro is een gezonde variatie op rijst. Misschien niet meteen het eerste de beste comb-ingrediënt waar je aan denkt bij mandarijn, maar daarom des te leuker natuurlijk. In dit recept van onze collega’s van Bon Appétit worden farro en wilde rijst met elkaar gecombineerd. De mandarijn wordt gebruikt als dressing en het vruchtvlees gaat in stukjes door de salade.

Gekarameliseerde mandarijn vinaigrette

We horen je denken: gekarameliseerde mandarijn vinaigrette? Is dat mogelijk? Ja, dat is zeker mogelijk én vooral: vreselijk lekker. Door de mandarijn in tweeën te snijden, deze met de platte kant in suiker te dippen en vervolgens in een pan te braden krijg je een hele andere smaaksensatie. Pas nadat de mandarijn is gekarameliseerd knijp je het sap uit voor de vinaigrette. Maken dus, dit recept van Food52.

Kerst mocktail / mandarijn mocktail recept
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

De mocktail van het jaar

We hebben misschien wel het lekkerste voor het laatst bewaard, namelijk dé mocktail waar de Culy-redactie nog steeds niet over uit is gepraat. Zelden maakte een recept voor een drankje zoveel indruk als  deze mocktail van Culy’s Ogechi met mandarijn, steranijs en  citroengras. Er mag dan voor kerst bij staan, wij weten inmiddels dat deze mocktail het gedurende het hele mandarijnseizoen goed doet.

> Culy Homemade: ultieme mocktail met mandarijn, steranijs en citroengras voor kerst

Meer lekkere recepten met citrusvruchten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.