Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Kooktips 4 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Verrassend: dit blijkt de beste manier om bananen te bewaren

In de koelkast? Of juist niet? Gewoon op je aanrecht, of in de fruitschaal? Wat is nou eigenlijk de beste manier om je bananen te bewaren?

Tien pond bananen, bananen zijn gezond. Ze zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium en vitamine C, en zijn een bron van vezels. En ze zijn ook nog eens heel lekker! Niet gek dus, dat we in Nederland samen zo’n 720 miljoen (!) bananen per jaar eten – gemiddeld 42 per persoon.

Dilemma

Maar het beruchte bananendilemma blijft: koop je ze rijp of juist net níet rijp? Als je een tros rijpe bananen koopt, loop je de kans tegen het einde van de week met een tros bananenmoes te zitten. Onrijp zijn ze bitter, hard en wrang – ook niet wat we willen. Maar elke dag naar de supermarkt voor het perfecte exemplaar zien we ook weer niet zitten. Lastig, lastig.

Bananenschillen
Bron: Unsplash

Bananenbrood

Bananen zijn multifunctioneel en voor elk bananenprobleem is er wel een oplossing. Niet rijp genoeg voor je bananenbrood? Door ze 30 minuten in de oven te garen op 150 graden, transformeer je ze zo, hop, van hard en bitter naar zacht en zoet. Als ze uit de oven komen – niet schrikken van de pikzwarte schil – duw je zo het zachte vruchtvlees eruit. Klaar, bakken maar!

9 dingen die je kunt doen met (over)rijpe bananen

Heb je de fruitschaal te lang geen blik waardig gekeurd en is het al te laat? Niet getreurd, en vooral: niet weggooien! Er zijn genoeg recepten die smeken om overrijpe bananen, zoals dit bananenijs met slechts één ingrediënt (mag jij raden wat dat ingrediënt is).

ijs-zachter-maken
Bron: Unsplash

De grote bananenbewaartest

Maar goed, voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen. De grootste winst zit ‘m dus in het op de goede manier bewaren van je bananen, zodat je zo lang mogelijk van ze kunt genieten. The Kitchn testte alle mogelijke manieren om bananen te bewaren, zeven om precies te zijn en deelde de resultaten. Kijk, daar hebben we wat aan!

De manieren die getest werden waren:
1. in de koelkast
2. in de vriezer
3. gewoon op het aanrecht
4. aan een bananenhaak (ja, dat bestaat)
5. de stelen gewikkeld in plastic folie
6. in een plastic zip-lock zakje
7. de stelen gewikkeld in aluminiumfolie

Culy Homemade: banakoli’s, sticky bananen-kokos-limoen cakejes

Het resultaat

Wat bleek? De tros bananen waarvan de stelen in aluminiumfolie waren gewikkeld, bleek met kop en schouders de winnaar. Het folie houdt beperkt de uitstoot van ethyleengas, een gas dat rijping van groente en fruit bevordert (en doet dat blijkbaar beter dan plastic folie). Als je je bananen altijd naast je tomaten bewaart, zou dat dus zomaar eens de reden van je immer overrijpe tomaten kunnen zijn. Zijn je tomaten juist niet rijp genoeg? Laat de bananen ze een handje helpen!

Nog steeds geen genoeg van bananen? Lees hier verder over je favoriete gele vrienden:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.