Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 13 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Nigeriaanse gebakken rijst met kip en garnalen

Fried rice, nasi, of gewoon gebakken rijst. Waarschijnlijk ben je ze gewend met sojasaus en andere Aziatische smaakmakers. Nigeriaanse gebakken rijst met kip zit anders in elkaar, en is verbazend makkelijk te maken!

Hoe brengen ze in Nigeria hun gebakken rijst op smaak? Dat doen ze door de rijst eerst te koken in een zelfgemaakte bouillon van kippenvlees, een techniek die ook wordt gebruikt bij het bereiden van jollof rice. Vervolgens wordt de rijst op smaak gebracht met currypoeder, en zo krijgt ‘ie een prachtige gele kleur.

Nigerian fried rice / Nigeriaanse gebakken rijst met kip
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

De currypoeder die wordt gebruikt om gebakken rijst op smaak te brengen, is niet hetzelfde als de Nederlandse kerriepoeder, maar wel vergelijkbaar. De juiste currypoeder, van het merk Badia,  kun je vinden in de meeste toko’s. Ook kun je kiezen voor jouw favoriete potje met kerriekruiden.

Zo maak je Nigeriaanse gebakken rijst met kip

  1. Zet een pan met 300 ml water op het vuur. Kook de kip samen met de rest van de ingrediënten voor de bouillon gaar. Verwijder de kip uit het water en zet opzij. Bewaar de kippenbouillon, die heb je later nog nodig.
  2. Zeef de bouillon en voeg weer toe aan de pan. Doe hierbij de gewassen rijst samen met currypoeder, paprika, zout en peper. Breng aan de kook. Zorg dat de rijst niet helemaal gaar is, want de gebakken rijst gaart nog door tijdens het bakken.
  3. Zet ondertussen een grote pan of wok op het vuur en verhit olie. Doe de wortel samen met de sperziebonen. Voeg na 5 minuten de rest van de groenten toe en bak 2 minuten mee.
  4. Zodra de groenten bijna gaar zijn, mogen de garnalen in de pan. Voeg indien je ook lever gebruikt, deze ook toe.
  5. Terwijl de rijst aan het koken is en de groenten bakt, kun je aan de slag met de kip . Bestrooi de kip met kippenbouillon en currypoeder. Verhit olie tot 180 graden in je frituurpan. Frituur de kip goudbruin, ongeveer 5 minuten.
  6. Doe de bosuien bij de groenten, garnalen en lever en voeg ook de gekookte rijst toe. Bak het geheel 5 minuten.
  7. Serveer de Nigeriaanse gebakken rijst met de gefrituurde kip en eventueel bakbanaan.
Nigerian fried rice / Nigeriaanse gebakken rijst met kip
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer fried rice:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.