Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 22 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

How to: amandelen blancheren en ontvellen

Heb je je hele leven gedacht dat bruine en witte amandelen twee verschillende soorten noten waren? Dan hebben we nieuws voor je dat je wereld misschien een beetje op z’n kop gaat zetten: dat is niet zo. Blanke amandelen zijn geblancheerd – kort gekookt – en van het velletje ontdaan. Je kunt blanke amandelen gewoon in de supermarkt kopen, maar zelf amandelen blancheren is een stuk goedkoper. Maar waarom zou je dat doen, en belangrijker: hoe doe je het?

Amandelen blancheren: waarom zou je het doen?

De belangrijkste reden om amandelen te blancheren is omdat dat soms nodig is voor een verdere bewerking. Amandelspijs, witte amandelpasta, amandelmeel en amandelschaafsel worden bijvoorbeeld allemaal van blanke amandelen gemaakt. Je kunt blanke amandelen ook gemakkelijker in de pan roosteren zodat ze zo’n mooi bruin laagje krijgen.

Toch is dat niet de enige reden om bruine amandelen van hun velletje te ontdoen. De smaak wordt er namelijk ook iets anders door; geblancheerde amandelen zijn vaak net iets milder dan de ietwat bittere bruine variant. Ook de textuur wordt zachter.

Ongepelde amandelen

Zelf amandelen ontvellen

Goed, over naar het echte werk. Hoe blancheer je amandelen? Dat is eigenlijk hartstikke makkelijk: het enige wat je nodig hebt zijn rauwe amandelen (dus niet geroosterd, gezouten of wat dan ook) en kokend water. Giet het kokende water op je amandelen en laat dat een minuutje zo staan. Zorg ervoor dat het niet langer wordt, dan worden je amandelen taai.

Giet vervolgens de amandelen af en was ze onder de koude kraan, zodat ze weer op kamertemperatuur komen en je ze kunt vastpakken. Dep ze eventueel nog droog met wat keukenpapier. Het ontvellen is dan heel makkelijk: als het goed is, kun je de zo uit het vliesje ploppen. Af en toe blijft er nog een stukje zitten, maar dat kun je gemakkelijk weghalen met je nagel.

Soms moet je de amandelen ook daarna nog laten drogen, in andere gevallen kun je ze meteen gebruiken. Voor onderstaande recepten, bijvoorbeeld!

Recepten met geblancheerde amandelen

Marcona-amandelen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.