Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over loukoumades: de Griekse variant van de donut

Lou-kou-wat? Misschien ken je deze mini-donuts nog niet, maar dat gaat vliegensvlug veranderen. Alle liefhebbers van donuts en oliebollen opgelet: zet de loukoumade op je bucketlist, want die wil je een keer (of tien…) eten.

Wat zijn loukoumades?

Loukoumades zijn een echte Griekse traditionele delicatesse, liefkozend ook wel Griekse donuts genoemd. Op het moment dat je een van deze mini-donuts in je mond steekt, snap je ‘t direct. Maar de Grieken zullen allemaal zeggen dat hun loukoumades nog lekkerder zijn dan een donut.

De kleine deegballetjes worden gefrituurd en krijgen daarom een krokante buitenlaag en een zachte en luchtige binnenkant. Overgoten met warme honing en kaneel – serieus lekker – en heet opgegeten. Zó lekker, je denkt bijna dat Zeus er een handje in heeft gehad.

Olympische spelen

Traditioneel wordt een familiemaaltijd afgesloten met deze balletjes, maar je kunt ze in Griekenland tegenwoordig overal op straat kopen met allerlei soorten toppings. Wil je ze zelf een keer maken? Kijk dan eens op Mygreekdish.com voor een goed recept.

Fun fact: in 776 voor Christus werden Griekse loukoumades geserveerd tijdens de allereerste Olympische Spelen. Ze golden als ‘honing-tokens’ voor de winnaars.

Van sfenj tot bomboloni en loukoumades: de wereld rond in donuts

Nooit te veel toppings

Van oudsher worden de krokante balletjes gegeten met een topping van honing en kaneel. Maar je kunt ook een stapje verder gaan. Denk aan chocolade, sesam, kaneel en walnoten bijvoorbeeld. Of leef je uit met pistachenoten, Oreo-kruimels, praline, mini-marshmallows, aardbeienjam of Kinder Bueno. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, het kan op die mini-donuts.

Kleine tip: ga jij ook altijd los met toppings? Gevaar is vaak dat je in je enthousiasme – of gulzigheid – de balletjes bedelft onder een laag smaken. Beperk jezelf (is lastig!) liever tot twee of drie toppings per keer.

7x de lekkerste toppings voor vanille-ijs

Zin gekregen in zoet?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.