Sheet pans en baking trays: dit is waar je deze Amerikaanse bakplaat voor gebruikt (én waar je ze scoort)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fsheet-tray-bakplaat.jpeg)
Je ziet ze overal in Amerikaanse kookvideo’s – van perfecte koekjes tot crispy kip uit de oven: die kenmerkende, platte, zilverkleurige bakplaten met een opstaand randje. Sheet pans! Of baking trays. Of bakplaten met een randje. Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Wat is het verschil met onze klassieke Nederlandse bakplaat? En vooral: waar koop je er eentje die net zo goed is als die uit de filmpjes?
Wat is een sheet pan?
Een sheet pan (soms ook wel baking tray genoemd) is zo’n keukenitem dat je ineens overal ziet – in kookvideo’s, in de nu zo populaire traybake-recepten en op TikTok, waar alles tegenwoordig te vinden is. Maar wat is het nou eigenlijk?
Heel simpel gezegd is het een rechthoekige metalen plaat met een lage opstaande rand – meestal zo’n halve tot één centimeter hoog. Niet veel bijzonders, zou je denken. Tot je ontdekt hoe ideaal en multifunctioneel dat ding is.
Sheet pans zijn meestal gemaakt van aluminium of van staal met een aluminium coating. En dat is niet voor niets: dit materiaal wordt snel heet, verdeelt de warmte goed en buigt niet krom in de oven. Lekker praktisch dus, maar ook ideaal voor alles wat krokant en goudbruin moet worden.
@alihooke restaurant supplies i use at home as a chef: eighth sheet trays #kitchensupplies
Welk formaat is het beste?
Sheet pans zijn van oorsprong Amerikaans, en je vindt ze daar dan ook in alle soorten en maten. Ook in de horeca werken ze veel met full sheets: gigantische platen die in een normale keukendeur niet eens passen.
Gelukkig is er ook de half sheet pan, met een formaat van ongeveer 33 bij 45 centimeter – perfect voor thuisgebruik. En dat is precies de versie die je overal terugziet in receptenblogs, YouTube-video’s van foodies en van die satisfying en handige ‘one-pan-dinner’ filmpjes op Insta.
Wat zo fijn is aan dit formaat? Hij is nét groot genoeg om een complete maaltijd op kwijt te kunnen, maar past alsnog in de meeste standaard ovens in Nederland. En of je nu koekjes bakt, groenten roostert of een hele maaltijd op één plaat maakt: de sheet pan staat altijd z’n mannetje.
Wat is het verschil met een Nederlandse bakplaat?
In principe lijken ze veel op onze bekende ovenbakplaten – die zwarte of zilverkleurige platen die standaard bij je oven zitten. Maar er zijn toch echt een paar subtiele, maar belangrijke verschillen:
1. Materiaal en warmteverdeling
De welbekende Nederlandse bakplaat is zwaarder, van staal met een harde, gladde beschermlaag of met een antiaanbaklaag. Sheet pans zijn juist lichter en van aluminium – wat veel sneller en gelijkmatiger warm wordt. Daardoor krijg je mooiere geroosterde randen en een crispy resultaat.
2. Vorm en hoogte van de rand
Een sheet pan heeft zo’n lekker lage, opstaande rand – precies genoeg om bakvet of sappen op te vangen, maar niet zo hoog dat ‘ie in de weg zit. En dat maakt ‘m ideaal voor bijvoorbeeld koekjes of geroosterde groente.
Een ‘Nederlandse’ bakplaat heeft vaak een wat hogere rand of opstaande hoeken, waardoor koekjes soms scheef kunnen bakken. Of waardoor je ze niet zo makkelijk van de plaat op een bord schuift. Een sheet pan is dus net wat platter, subtieler, en – als je ’t ons vraagt – multifunctioneler.
3. Multifunctionaliteit
Een sheet pan is écht een allrounder. Je gebruikt ‘m voor roosteren, bakken, opwarmen, meal preppen, brood bakken, pizza maken en eigenlijk nog veel meer. Ook de lekkerste traybake recepten worden op deze sheet pan gemaakt. Terwijl een Nederlandse bakplaat vaak is ontworpen voor maar één of twee doeleinden (bijvoorbeeld vlees braden of cake bakken) en is dus minder veelzijdig.
Kortom: het verschil zit ‘m in de details – maar als je eenmaal een sheet pan hebt gebruikt, merk je dat ‘ie net wat prettiger werkt, makkelijker schoonmaakt, én meer aankan. Rennen naar de winkel dus!
@plantyou Sheet Pan Gnocchi 😘 #recipe #gnocchi #plantbased #sheetpan
Waar koop je deze Amerikaanse bakplaat?
Hoewel ze (nog) niet standaard in elke Nederlandse kookwinkel te verkrijgen zijn, kun je online goed slagen. Een paar fijne opties:
Gerechten om te maken met je baking tray:
- Traybake met lekker veel groente en hallloumi (heerlijk, én makkelijk)
- Bietentaart: snelle bieten plaattaart met walnoten en dressing
- Vliegensvlug ratatouille recept (met courgette, aubergine en ricotta)