Culy
Culy Inspiratie 30 jul 2018

Onze favoriete lekkernijen uit elke Nederlandse provincie

Elke Nederlandse provincie heeft zo haar eigen streekproducten en lokale gerechten. Van Zeeland tot Friesland: elke provincie heeft wel wat bijzondere streekproducten die ons foodies kunnen bekoren. Dus ga je op vakantie en heb je nog ruimte over in je koffer? Neem dan vooral deze culinaire souvenirs mee.

Dit zijn onze favoriete snacks, zoetigheden en andere traktaties uit elke provincie:

Noord-Holland

Er is zoveel lekkers uit Noord-Holland. Beemsterkaas, Zaanse mayonaise, Duivekater (een traditioneel feestbrood), Opperdoezer aardappels (de favo van de chefs)…

Maar als we echt een lekkernij moeten kiezen, gaan we voor Weespermoppen. Een superzoet koekje (bijna een cakeje) gemaakt met amandelspijs, amandelen en suiker. Er is trouwens ook een Goudse mop, deze zijn veel platter en ronder, en bevatten vaak citroenrasp.

Niks lekkerders dan cappuccino met Weespermoppen.

152 Likes, 1 Comments – Monique van Loon (@moniquevanloon) on Instagram: “Niks lekkerders dan cappuccino met Weespermoppen.”

Zuid-Holland

We kunnen niet anders dan de Rotterdamse kapsalon kiezen. Niet traditioneel, maar wel al wereldberoemd. Voor wie onder een steen heeft geleefd: een kapsalon bestaat uit friet bedekt met shoarma, met daarbovenop (Goudse) kaas. Dit wordt onder de grill gezet, zodat de kaas smelt. En dan komt er, om een beetje balans te brengen, nog salade bovenop. Het patatje kapsalon wordt vaak geserveerd met knoflooksaus.

Het gerecht ontstond in 2003 toen een eigenaar van een kapsalon aan de Rotterdamse Schiedamseweg bij zijn favoriete shoarmazaak vroeg om deze combinatie. Als zijn klanten vroegen wat ze nu precies moesten bestellen, zei hij: “vraag maar om een kapsalon!” En zo ontstond de populaire snack.

Inmiddels vind je de kapsalon door heel Nederland, en zelfs bij onze Oosterburen. Sinds 2011 wordt zelfs jaarlijks de Gouden Kapsalon uitgereikt voor de beste kapsalon in Rotterdam.

Zelf maken? Probeer dit recept voor kapsalon met zoete aardappelfriet en kipshoarma

patatje kapsalon

Zeeland

Oesters? Of toch mosselen? Nee, we gaan voor de Zeeuwse bolus. Heerlijk plakkerig, megazoet en supervullend. Het spiraalbroodje, gemaakt van wit brooddeeg en gevuld met basterdsuiker en kaneel, wordt in Zeeland ook wel eens een jikkemien genoemd.

Het eerste recept voor bolussen stamt uit 1841 en het is een van oorsprong Joods broodje, dat ook in Spanje en Portugal veel wordt gemaakt. De naam komt van het woord bole, dat ‘fijn broodje’ betekent in het Spaans. In New York en Parijs verkopen veel Joodse bakkerijen een variant op de bolus, maar deze is vaak veel groter en zoeter. In Moskou verkopen ze juist weer kleinere bolussen.

Zeeuwse_bolus_met_boter

Utrecht

Al sinds 1922 maakt Banketbakkerij Theo Blom in Utrecht het Domtorentje. Een groot uitgevallen bonbon van pure chocolade, met een romige chocoladevulling. De bakker op de Zadelstraat maakt al bijna een eeuw deze lekkere gebakjes.

Een buurvrouw met familie in Utrecht ♥️#domtorentjes #nostalgie #happysunday #guiltypleasure #theseareafewofmyfavoritethings

26 Likes, 8 Comments – @hildebman on Instagram: “Een buurvrouw met familie in Utrecht ♥️#domtorentjes #nostalgie #happysunday #guiltypleasure…”

Noord-Brabant

Dat is simpel: het worstenbroodje! Sinds begin dit jaar is het het Brabantse worstenbroodje zelfs door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed. En al jarenlang worden er kampioenschappen worstenbroodjes bakken gehouden.

In een écht goed worstenbroodje vind je een worst van gehakt, vaak gekruid. En dat doet elke bakker nét weer wat anders. Het deeg eromheen is bijna net zo belangrijk: dat moet wit brooddeeg zijn dat knapperig van buiten, en zacht van binnen is.

Worstenbroodjes werden vroeger vooral tijdens carnaval en met kerst gegeten. En zo herinnert Culy’s Monique het ook: na de nachtmis met kerst lagen er tientallen worstenbroodjes keurig opgestapeld op oma’s keukentafel.

Het beste souvenir uit Brabant. Je kunt de worstenbroodjes uit mijn geboorteplaats niet vergelijken met die van de Appie hier in Amsterdam…

169 Likes, 8 Comments – Monique van Loon (@moniquevanloon) on Instagram: “Het beste souvenir uit Brabant. Je kunt de worstenbroodjes uit mijn geboorteplaats niet vergelijken…”

Limburg

De Limburgse vlaai mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Oorspronkelijk is het recept trouwens Duits. De vlaai is simpel: een grote platte taart met een speciale zachte en luchtige bodem van vlaaideeg, met opstaande randen.

De vulling bestaat meestal uit vruchten (kersen en abrikozen zijn favoriet, maar bijvoorbeeld ook zoete rijst in de rijstevlaai). Vaak zit er een mooi deegrastertje over de vulling heen.

Maria Hubertina Hendrix, een bakker uit Weert, maakte de vlaaien door heel Nederland bekend. Ze verkocht aan het begin van de twintigste eeuw haar ‘Weerter vlaaitjes’ aan treinreizigers op het station van Weert. De verkoopster werd in 1988 zelfs geëerd met een standbeeld in Weert.

Limburgse vlaai slice of decorated cherry pie called "vlaai" in Holland

Gelderland

Traditionele koekjes uit Gelderland: Arnhemse meisjes. Ze werden bedacht in 1829, door de Arnhemse bakker Hagdorn van de firma van Zalinge. Hij maakte een knapperig ovaalvormig koekje van gistdeeg, bestrooid met suiker.

Het koekje werd razend populair, en nog jarenlang bakten nieuwe generaties Hagdorn het recept van overgrootvader in dezelfde bakkerij. Inmiddels is de oude bakkerij helaas verdwenen. Op 24Kitchen vind je een lekker recept voor Arnhemse meisjes.

pakje-arnhemse-meisjes

Overijssel

Een zoete lekkernij van de bakker in het Oosten van het land is de Twentse kozak. Een biscuitplak met vulling, opgerold en vervolgens aan de platte kanten belegd met chocolade.

De kozak kan je bij de supermarkt in Twente kopen, en bij de betere bakker, vooral bij van die kleine streekbakkertjes.

Twentse streekproducten - Kozak

Drenthe

Wereldberoemd is natuurlijk de Drentse droge worst, ook wel kosterworst genoemd. Ook in Groningen, Friesland en Overijssel wordt veel worst geproduceerd (denk maar aan de Groninger metworst).

De worst uit Drenthe wordt vaak veel langer gedroogd, en is daardoor extra hard. Vaak wordt het vleesmengsel gedroogd of gerookt op houtsnippers en turf. Meestal is de Drentse worst ook vetter dan de droge worst uit andere provincies.

drentse worst

Groningen

De Groningse poffert heeft niks met poffertjes te maken, maar is een soort kruising tussen een brood en een cake, vaak gebakken in een tulband. Dit boerengerecht is zwaar en stevig, gemaakt met bloem, soms gist of bakpoeder, krenten, rozijnen, melk, eieren en wat zout. Er wordt meestal geen suiker toegevoegd, en het beslag moet lang rijzen.

De poffert wordt vervolgens au bain-marie gekookt in een speciale poffert-trommel, of tegenwoordig ook vaak in de oven in een tulbandvorm. Je eet een plak poffert vervolgens met gesmolten boter en stroop of suiker. Pauline (een echte Groningse) heeft een lekker recept op haar site.

Poffert

Friesland

Fries suikerbrood vind je inmiddels in bijna elke supermarkt en gelukkig maar, want wat is dat lékker. Gewoon zo, met een laagje roomboter, of als basis voor decadente wentelteefjes.

De plakkerige Fryske Sûkerbôle bevat 40 procent suiker (veel meer dan suikerbrood dat in andere provincies wordt gebakken) en er zit ook kaneel in, voor extra smaak. Traditioneel wordt het zoete brood in Friesland cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Bij jongetjes werd er krentencake gegeven.

Heerlijk Suikerbrood uit Friesland

Flevoland

Flevoland kent niet heel veel streekgerechten, omdat het nog zo’n jonge Nederlandse provincie is. Maar het noemen waard is de Flevolandse polderkoek. Een soort dikke pannenkoek met gerookt spek, met melk in het beslag, maar ook sterke koffie (!).

De landarbeiders die in de provincie werkten, aten deze zware koek tijdens het schaften na het zware werk op het land. Stevige kost! Een recept vind je op deze site.

Op vakantie? Meer culinaire souvenirs:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Onze favoriete lekkernijen uit elke Nederlandse provincie
Sluiten