Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste Italiaanse broodjes om thuis zelf te maken

Met een schat aan verse producten is Italië de ideale hoek om je broodbeleg te gaan zoeken. Zoek je nog even de juiste combinatie? Die krijg je van ons. Speciaal voor al onze Culy-amici: de allerlekkerste Italiaanse broodjes om zelf thuis te maken.

Italiaanse broodjes om zelf te  maken

1. Italiaans broodje met burrata, pikante salami en tomatenchili-olie

Deze rijkelijk gevulde focaccia met burrata, pikante salami en zelfgemaakte tomatenchili-olie is zo lekker dat ‘ie je direct transporteert naar de levendige straten van Italië. Dit Italiaanse broodje is extra lekker met een koud glas witte wijn. Bellissimo!

> Recept: Culy Homemade: Italiaans broodje met burrata, pikante salami en tomatenchili-olie

italiaans broodje
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

2. Focaccia met salami, pittige aubergine en artisjokkencrème

La Favolosa heten ze: de beste broodjes van Florence. Wij raakten onlangs betoverd toen we een video zagen van deze heerlijke focaccia met salami, pittige aubergine en artisjokkencrème. En dus, gedreven door onstilbare trek, besloten we ze zelf te maken.

> Recept: Culy Homemade: focaccia met salami, pittige aubergine en artisjokkencrème

Belegde focaccia als illustratie van Italiaanse broodjes om zelf thuis te maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Stokbroodje caprese met ricotta

Het broodje caprese is bekend, maar dit stokbroodje caprese met ricotta in plaats van mozzarella is een twist die we niet eerder proefden. En geloof ons: het is lékker!

> Recept: Culy Homemade: stokbroodje caprese met ricotta

stokbroodje caprese
Bron: Culy.nl

4. Croque Monsieur met een Italiaans tintje

Wat is er lekkerder dan een tosti? Wij weten het antwoord: een tosti die is gegratineerd met een romige bèchamelsaus. Oftewel een Croque Monsieur. Doorgaans belegd met Gruyère en ham, maar wij vonden het tijd voor een verfrissende Italiaanse versie. Benvenuto Croque Signore!

> Recept: Croque Signore: een Croque Monsieur met een Italiaans tintje

Croque Signore
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Fett’unta met burrata, tomaatjes en pesto

Fett’unta is Italiaanse knoflooktoast die wij graag maken met burrata, tomaatjes en pesto. Superklassiek, maar zó lekker. Wat hier de boodschap is? Brood kopen van kwaliteit (even hallo zeggen tegen je favoriete bakker!) en investeren in extra vierge olijfolie.

> Recept: Culy Homemade: fett’unta met burrata, tomaatjes en pesto

fett'unta met burrata en kerstomaten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

6. Italiaanse piadina met Mortadella, ricotta en pistache

Transporteer jezelf in je lunchpauze naar zonnig Italië met deze piadina met Mortadella. Piadina is een soort flatbread,  gemaakt van bloem, reuzel of olijfolie en water. Heel makkelijk om in huis te hebben, want je maakt er een heerlijke lunch of snack mee.

> Recept: Culy Homemade: Italiaanse piadina met Mortadella, ricotta en pistache

Piadina met Mortadella
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Piadina met Mortadella
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Toppings en combinaties voor Italiaanse broodjes om ‘n keer te proberen

Liever meer inspiratie? Probeer ‘ns volgende combinaties – waarvan we geen recept hebben maar die je met een klein beetje improvisatie vast wel kunt imiteren – voor op je broodje:

  • Restje gehaktballen? Maak ze op tussen een Italiaans geïnspireerd broodje met zongedroogde tomaatjes, burrata en pestomayonaise. Ook een restje tomatensaus misstaat hier niet.
  • Nog ‘n potje ‘nduja openstaan? Roer de smeerbare worst eens door je mayonaise en gebruik dat als basis voor een Italiaans broodje. Lekker met zacht geroosterde paprika (shortcut: gebruik die uit een glazen pot), parmezaan en rucola.
  • Doe zoals bij het populaire Zero Zero in Amsterdam en combineer porchetta met gorgonzola en rucola óf maak ‘n killer broodje vitello tonnato.
  • Nog een leuke Amsterdamse broodjeszaak om inspiratie bij te zoeken is Rossi. Zij verkopen Italiaanse broodjes in combinaties als courgette, citroen en stracchino of ansjovis en venkel. Ook ‘t nabootsen waard!

Meer voor liefhebbers van broodjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.