Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 24 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: bagna cauda (Italiaanse knoflook-ansjovisdip met crudités)

We schreven er al eerder over: bagna cauda is een goddelijke Italiaanse fonduedip met knoflook en ansjovis. Die kun je lekker gebruiken als dip voor rauwe groenten, of gewoon op een broodje.

Bagna cauda vertaalt naar ‘warm bad’. De dip wordt namelijk ook warm geserveerd, in een fonduestelletje bijvoorbeeld. Al is de dip ook gewoon koud erg lekker, die keuze is aan jou.

Het is dan wel een typisch wintergerecht, wij vinden deze Italiaanse dip het hele jaar lekker. Je kunt ‘m daarom ook serveren met jouw favoriete seizoensgroenten als radijsjes in de lente, artisjok en broccoli in de zomer of aardpeer in de winter. Deze dip is extra lekker met dikke plakken geroosterd zuurdesembrood, olijven en een goed glas wijn. Saluti.

Bagna cauda: Italiaanse fondue met ansjovis en knoflook

Bagna cauda
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je bagna cauda

  1. Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm de fijngehakte knoflook met de olie op laag vuur. Je wil de knoflook rustig en langzaam zacht garen, niet verbranden (dit zorgt voor een bittere smaak). Reken hiervoor ongeveer 10 minuten.
  2. Voeg daarna de ansjovisfilets toe.  Laat de ansjovisfilets smelten in de pan en houd het vuur op laag, opnieuw zo’n 10 minuten.
  3. Doe als laatst de boter erbij en laat smelten, ongeveer 5 minuten.
  4. Bereid ondertussen de crudités voor. Was de groenten en maak klaar zodat je ze makkelijk kunt dippen. Rooster ook een paar plakken zuurdesembrood voor erbij.
  5. Als de boter gesmolten is, kun je de dip overgieten in een fonduekommetje, of een gewone kom.
  6. Serveer de bagna cauda met verse seizoensgroenten en plakjes brood. Of gebruik als topping voor pasta of een zacht roerei. Heerlijk!
Bagna cauda
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer lekkere dips voor een avondje borrelen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.