Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 dec 2020
Leestijd: 6 minuten

Hoera: er is nieuwe kerst merch van Lekker Fred (+ winactie!)

Culy’s gasthoofdredacteur heeft wat te vieren. Want zijn nieuwe collectie met Lekker Fred merchandise is nét uit! Het is weer een bonte verzameling van T-shirts, hoodies, longsleeves en tasjes geworden met de briljante tekeningen van Freddy Tratlehner erop. Het perfecte cadeautje voor kerst. En let goed op, want jij kunt zo’n item winnen!

Tip: sla snel toe mocht je items uit deze nieuwe lijn loeven. Want op is op en Freddy maakt dan het liefst weer nieuwe designs. Culy sprak met Freddy over de nieuwe kerst merchandise.

> Lees ook: OMA KAT: Lekker Fred is deze week Culy’s gasthoofdredacteur!

Stelling: food shirts zijn de nieuwe band shirts… 

Freddy: “Ja, ik hou daar wel van. Ja, ja, ja. Van die taco-shirts enzo, met dat lettertype en dan in twee of drie kleuren. Of van die mooie bedrukte pizzadozenWaar ik ook goed op ga, zijn die placemats van een land waar ze dan de landmarks op hebben uitgetekend. Daarvoor moet je echt bij die rotrestaurants, van die toeristenrestaurants zijn.”

Heb je zelf nou veel food shirts?  

“Ik heb nog een paar van die shirts die komen uit Salou, van toen we daar met De Jeugd optraden. Van van die hele foute clubs in neon ook enzo. Die draag ik toch nog steeds. De snert-shirts van Joris (Bijdendijk) zijn ook fantastisch.”  

Welke chef hoop je ooit eens in jouw shirts te zien

“Die chefs zijn allemaal te dik. En als ze afvallen? Cees Holtkamp heb ik al gezien, die had een ‘Dit zijn de ingrediënten’-shirt aan. Met een witte Panama-hoed erbijJa, hij ging lekker. En als je Cees hebt, dan ben je er al hè. Dan valt de rest alleen maar tegen.” 

Bron: Lekker Fred

Hoe zou je jouw nieuwe Lekker Fred merch beschrijven?

“Eclectisch. Lijnloos. Ik ben gewoon aan het tekenen geslagen omdat we zoveel thuis zitten en ik heb gewoon veel leuke dingen gemaakt en ik dacht: als dit leuk is, dan kan het op een sjurt eigenlijk, basically.”

Wat had je interesse?

“Ik was veel bezig met dat Black Friday gebeuren. Terwijl de wereld helemaal in paniek is en er bijna een soort draken rondvliegen van hoe heftig het allemaal is en dat iedereen zich dan stort op Black Friday. Ik  kreeg toen een hersenspinsel in mijn hoofd van draken die ook naar Black Friday gingen. Ze hebben dan een tasje vast met een dure merk. Dat we daar nog mee bezig zijn van: weeeh we moeten spullen blijven kopen, dan gaat het goed met ons, dat vond ik een grappig gegeven.”

Voor foodies is er ook het “paddestoeljen” T-shirt…

“Ja, omdat ik graag paddestoelen pluk met boswachter Edwin Florès. Dat shirt heeft een vriend van me ontworpen, Dirk de Gram. Als ik tekeningetjes maak dan doe ik dat zelf, maar hij doet de lettertypes enzo.

De ‘I don’t Care Bear’-shirts komen voort uit allemaal jaren ’80 dingen die ik aan het tekenen was. En dat knal ik dan op de Insta en daar krijg ik leuke reacties op, dus ik dacht ik doe een shirt gebaseerd op meisjes uit De Pijp die laveloos op de scooter gaan en rode wijn knallen en peuken roken. Ook die missen elkaar, het nachtleven en het uitgaan.”

Lekker Fred merch
Bron: Lekker Fred

Stiekem past deze collectie dus heel erg bij alles wat er nu speelt…

“Ja, en kerst is het ook, dus ik heb een heleboel cadeautjes verpakt en shopping bags bekliederd voor op een shirt. Ik dacht: heb je zo’n vrouw of een vriend of een man en die wil dan weer van alles. (Zet hoog stemmetje op): ‘O ik wil parfum van Givensy, o ik wil dit en dat, o dit vind ik ook leuk’. Waarom niet een t-shirt waar het allemaal in één keer op staat, denk ik. Klaar!

Waar begin je met ontwerpen?

“Ik let gewoon altijd wel op wat er om me heen gebeurt en af en toe zie je iets en dan pluk je dat. Soms word ik midden in de nacht wakker en dan rammen er allemaal ideeën door mijn hoofd die heel levendig zijn. Dan schrijf ik het op en de volgende dag check ik het en dan is het of wel of niet iets waar ik iets mee kan. Ik had het laatst nog, dat ik twee uur lang plaatjes zag. Dat is gelukkig niet elke nacht, ik slaap gelukkig goed.”

Lekker Fred merch
Bron: Lekker Fred

Waar heb jij zo goed leren tekenen?

“Toen ik een jaar of 6 of jonger was, denk ik. Toen werkte mijn moeder in de slagerij op zaterdag. Ik ging dan naar de buurvrouw en die was tekenlerares. Een jaartje of 60, 70 zal ze geweest zijn. Dan ging ik daar tekenen. Die had allemaal kleurtjes en die had een klein kamertje met allemaal potloden en papier, daar ging ik dan limonade drinken en de hele dag tekenen.

Haar man was ook poppenmaker voor dé Jim Henson. Die was toen al overleden, maar ze had nog wel wat van die poppen. En ze had de originele Bolke de Beer en die Haas – niet Zoef maar die van Bolke. Zodoende heb ik al heel vroeg leren tekenen.

Ik heb ook nog veel van de tekeningen van toen, die zijn heel gaaf. Bijvoorbeeld van een cactus die een piratenschip was met paddenstoelenhuisjes erop. Het zat er vroeg in. Maar als je vroeg dingen leert en je hebt een beetje aanleg, dan pik je dat snel op.”

Wanneer dacht je: ik ga die tekeningen van mij op T-shirts laten drukken?

“Ik liep al langer met het idee, maar in maart – toen de coronacrisis begon – dacht ik wel: ik moet wat andere dingen gaan doen. Want ik zit ook nog in de Jeugd van Tegenwoordig en de optredens liggen stil. Gelukkig had ik al een kookboek uit, je kent me van het koken ook. Dat tekenen vind ik heel erg leuk om te doen moet ik zeggen. En de mensen die het dragen hebben ook nog eens heel veel lol. Plus: het is op biologisch en ecologisch katoen gedrukt ook! Je kan het zonder schuldgevoel kopen.”

Bron: Lekker Fred

Is er ook een relatie tussen de nieuwe collectie en je nieuwe boek, Lekker Fred in het Land? 

“Een klein beetje, maar niet heel veel. Het paddenstoelenavontuur wel, daar kwam wel een shirt uit. Maar ik kan me nog wel voorstellen dat er nog meer uit het boek voortkomt. Of ik daar al wat over kan loslaten? Nee, want dat bedenk ik me nu pas.”

Win een hoodie van Lekker Fred!

Wij mogen van Freddy een te gekke ‘Shopping Bags’ hoodie weggeven aan een gelukkige Culy-lezer. Hebben? Mail je naam + adresgegevens naar [email protected] en zet in de onderwerpregel ‘Lekker Fred’. Meedoen kan t/m 16 december.

De Lekker Fred merch is te koop via www.lekkerfred.com.

merch van lekker fred
Bron: Lekker Fred

Meer van Lekker Fred:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.