Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 25 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Lekker Fred: maak de ‘Fitkech Curry’ van Vjèze Fur

Ben jij ook zo’n fan van de kookvideo’s van Vjèze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig (in het echte leven bekend als Freddy Tratlehner) op Instagram? Dan hebben we fantastisch nieuws: Freddy heeft nu een kookboek gemaakt. Lekker Fred! Wij mogen de ‘Fitkech Curry’ uit het boek alvast met je delen: een vegetarische curry met een dikke vette knipoog.

Lekker Fred is zowel super grappig om te lezen als een naslagwerk vol met Freddy’s favoriete recepten. Van een beruchte Franse omelet tot aan Mexicaanse tacos de Lengua (met kalfstong), miso-aubergine en de Wienerschnitzel van zijn vader. Een lekkere mix vol toffe recepten dus, eigenlijk zoals we ook wel kennen van Freddy’s inmiddels zeer geliefde Instagram-video’s .

Lees ook: Lekker Fred! Culy spreekt Freddy Tratlehner (Vjèze Fur) over zijn kookboek

Vjeze Fur
Bron: Lekker Fred

Freddy: “Opeens had ik het he-le-maal gehad met dat gevlees overal. Ik besloot alleen nog maar zelfgemaakte sappen te drinken (die ik juice noemde) en om nog maar om de dag te eten. Maar als ik dan wat at, was het deze curry met maar 5 calorieën! Tot ik op een dag wakker werd en ik een soort grote bult op mijn hoofd voelde. Eenmaal bij de dokter bleek dit een knot te zijn. Dat was wel effe schrikken hoor.

Mocht jou dit ook overkomen, smeer jezelf dan voor je gaat slapen in met een half pakje boter. Voor je het weet is die knot weer weg.”

Fitkech Curry van Vjeze Fur
Bron: Lekker Fred

Fitkech Curry: zo maak je ‘m

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Hak de gember en de kurkuma fijn. Pel de knoflook en hak grof. Hak de rooie pepers grof en verwijder eventueel de pitjes. Pluk de koremejander van de stelen en hak de stelen fijn. Snijd de sjalot fijn.

2. Maal in de vijzel het venkelzaad en de curryblaadjes fijn. Voeg dan de koremejanderstelen, rooie pepers, knoflook, het currypoeder, gember en kurkuma erbij en maal tot een grove pasta.

3. Verhit een laag zonnebloemenolie in een pan op middelhoog vuur. Rooster het koremejanderzaad en doe de deksel daarbij op de pan, want het gaat poppen als popcorn. Voeg als het zaad is uitgesprongen de fijngesneden sjalot toe en bak glazig. Voeg het mengsel uit de vijzel toe en bak het 2-3 minuten aan.

4. Verwijder de kontjes van de Thaise aubergines (die grotere) en snijd ze in partjes. Snijd de paprika in blokjes van 1½ centimeter. Schil de aardappeljen in snijd ze in rustieke stukken. Kneus het citroengras met de botte kant van een mees. Snijd de babymaiskolven in 3 stukken. Hak het Thais basilicum grof. Bak de erwtaubergines (in hun geheel), aubergineparten, paprika en aardappeljen ongeveer 3 minuten aan in de currypasta. Voeg dan de kokosmelk, het citroengras en het Thais basilicum toe, draai het vuur lager en stoof het geheel met het deksel erop ongeveer 15 minuten. Stoof nog 5 minuten zonder de deksel erop.

5. Als je nu proeft, is het nog best wel flauw. Pers daarom de limoenen uit en voeg het sap toe. Voeg ook de ketjap, honing en wat zout toe. Niet alles in één keer, maar proef tot je het lekker vindt. Hak de nootjes grof en gooi ze over de curry. Gooi ook de koremejanderbladeren eroverheen.
Serveer met rijst (voor extra vegan doe wilde rijst).

Tip: Je kan de curry zo tatta mogelijk maken als je zelf wil. Vervang dan alle ingrediënten door aardappeljen.

Lekker Fred van Freddy Tratlehner

‘Lekker Fred’ van Freddy Tratlehner (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 25,- euro. Volg Vjèze Fur op Instagram voor zijn kookvideo’s.