Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Vega “Paddestoeljenschnitzel” uit Lekker Fred in het Land

Voor zijn nieuwe boek ‘Lekker Fred in het land’ trotseerde Freddy Tratlehner (Lekker Fred) het Nederlandse landschap, op zoek naar ons culinaire erfgoed. Daar kwam hij onder meer in aanraking met paddenstoelen, of in Lekker Fred-jargon: “paddestoeljen”. Met een bijzonder groot exemplaar maakte hij deze “paddestoeljenschnitzel”. Een supertof recept.

Freddy maakte al eerder zo’n lekker kookboek, in navolging van zijn razend populaire (en hilarische) kookvideo’s op Youtube. Dat boek draaide helemaal om zijn favoriete gerechten en recepten. Met zijn tweede kookboek heeft hij een nieuwe missie: Nederland terug op smaak brengen. Met Lekker Fred in het land neemt hij je mee op ontdekkingsreis in eigen provincie.

Voor dit recept gebruikt hij een reuze paddenstoel, de bovist genaamd. Kun je die niet vinden, dan kun je er ook koningsboleet voor gebruiken.

Paddenstoelenschnitzel
Bron: Elza Jo Tratlehner / Lekker Fred in het land

Freddy over dit recept

Freddy: “Goedkoop, praktisch en voordelig; De drie kernwaarden die we als Nederlanders graag terugzien als ’t om ons voedsel gaat. Nederland houdt de vaandel graag hoog als ’t om dit stukje cultureel erfgoed gaat. Daarom gaan ik zelf ook graag wildplukken. Want zo zijn we hier bij Lekker Fred; gierig.

En dat is maar goed ook, want de leven is peperduur wil je een beetje leuk meekomen met de groep. Me familie wou dan ook graag een keer uit eten, waarop ik standaard antwoord: ‘Weet je wel wat dat kost! Voor datzelfde geld kunnen we tien dagen all-in naar Turkijeren op vakantie!’

Met deze paddestoel genaamd reuzenbovisten (Calvatia Giganteas) kunt u de lekkerste (en vooral goedkoopste) gerechten creëren. Zo maakt u er bijvoorbeeld schnitzels zo groot als deurmatten mee. Het enige wat u moet doen is ze zoeken en vinden! Iets wat wel makkelijker is gezegd dan gedaan. Zo moet u effe weten waar ze groeien en er absoluut zeker van zijn dat u de goeie heeft. En dan is er ook nog eens ’t risico op botulisme…

U kunt ze ook thuis kweken. De paddestoel doen ’t bijzonder goed op compost van oude krentenbollen of overgebleven aardappeljen. Dit exemplaar is heel groot, we eten er hier thuis minstens een week van. Heerlijk met zelf geplukte bietjes en natuurlijk hééél goedkoop! Hoef je de familie alleen nog maar een Tikkie te sturen voor de mayomenaise.”

Paddenstoelenschnitzel
Bron: Elza Jo Tratlehner / Lekker Fred in het land

Paddestoeljenschnitzel (oftewel: paddenstoelenschnitzel)

1. Snijd het zanderige deel van de onderkant van de bovist en snij em in plakken van 1. centimeter. Kwast ze aan beide kanten in met een laagje olijverenolie.

2. Verhit de grillpan op middelhoog tot hoog vuur en gril ze 1 minuut per kant. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, maar wel onderweg. Zet opzij en herhaal met alle plakken.

3. Kluts de eieren boven een ruime kom. Verdeel ook de bloem en het peneermeel met de tijm in afzonderlijke kommen.

4. Bestrooi de gegrilde bovist met zout en peper. Haal ze eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het peneermeel. Herhaal dit tot je klaar bent met alle schnitzels.

5. Smelt ruim boter in een paar grote koekenpannen en bak de schnitzels een voor een aan beide kanten goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Keer ze om met een grote schep*. Serveer de schnitzels met de viekan mayomenaise.

Tip van Vjezla: De hoeveelheden in dit recept zijn afhankelijk van de grootte van je bovist. Heb je geen dealer en kan je er ook al geen zelf vinden? Vervang de bovist dan door koningsboleet.

Voor de viekan mayomenaise

Schenk de sojamelk in een blender en zet deze op middelhoge stand aan. Schenk er in een dunne straal de olie bij. Het mengsel wordt pas als je de azijn erbij doet lobbig. Breng op smaak met citroensap, gemalen witte peper en zeezout naar smaak. Je viekan mayomenaise is nu klaar voor gebruik.

Tip van Vjezla: als je er vandaag echt zin in hebt kan je ook nog variëren door een teentje knoflook, een chipotle peper (uit blik) of tahini toe te voegen.

Cover Lekker Fred in het land

‘Lekker Fred in het land’ van Freddy Tratlehner (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 27,50. 

Freddy is deze week gasthoofdredacteur op Culy!