Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 25 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Op deze manieren kun je cacao nibs óók gebruiken

Cacao nibs ken je misschien in de eerste plaats als superfood, maar eigenlijk kun je er nog veel meer culinaire kanten mee op. Dus voor iedereen die nog ‘n zakje in zijn kast heeft staan, een lijstje!

Zo kun je cacao nibs óók gebruiken

1. In mole

Mole – spreek uit: molé – is een typisch Mexicaanse saus met enorm veel varianten. Elke versie is in ieder geval pittig door de toevoeging van chilipeper en geeft gerechten een heerlijk rijke smaak. De meeste soorten bestaan uit wel meer dan twintig (!) ingrediënten, variërend van uien, tomaten, (gedroogde) chili, rozijnen, amandelen, kruiden, chocolade en zelfs tortilla’s. De truc is om de perfecte balans te vinden tussen al deze ingrediënten, als dat lukt heb je een geweldig lekkere saus.

In dit recept voor geroosterde pastinaak met simpele mole uit Het Groenteboekje van Nadia Zerouali & Samuel Levie worden cacao nibs ingezet voor een subtiel chocolade-aroma en lekkere stukjes crunch. Dat dat een geniaal idee is, hoeft geen betoog meer toch?

pastinaak
Bron: Het groenteboekje

2. Bij nacho’s

We blijven even in Mexicaanse sferen, want ook als garnering bij nacho’s kun je cacao nibs heel goed gebruiken. Dat idee pikten we op uit het kookboek Extra Vierge van Sandra Alvarez. Op haar loaded nacho’s gaat naast guacamole, chilivlokken, crème fraîche, jalapeñopepers en jonge kaas ook een eetlepel cacaonibs. Kan toch niet anders dan geweldig lekker zijn?

3. Op toast avocado

In We ♥ groente van Janneke Vreugdenhil staat wat heet ‘de beste avocadotoast ever’. Janneke maakt daarvoor een snelle guacamole met komijn, pul biber en limoen, smeert ‘m uit op een stuk toast en maakt ‘m af met in espresso (!) geblakerde kerstomaatjes en een klein beetje fijn geraspte chocolade met 90% cacao. Dat laatste zou je ook makkelijk kunnen vervangen door cacao nibs – de zachte textuur van avocado kan immers wel wat crunchy tegengewicht gebruiken.

toast avocado
Bron: Pexels

4. Bij lamsvlees

Als er íémand is die de smaak van chocolade weet te combineren met andere spannende ingrediënten, dan is het chef en patisserieheld David Lebovitz wel. Hij wijdde er zelfs een kookboek aan: The Great Book of Chocolate.

In één van zijn recepten op zijn website laat hij zien dat cacao nibs en lamsvlees een perfect duo vormen voor op pizza. Wij willen ook zo’n geniaal brein als David.

5. In zelfgemaakte jam

Bloedsinaasappeljam, perenjam of aardbeienjam: cacao nibs kun je met een gerust hart toevoegen aan je huisgemaakte potjes jam.

Zeg dat Culy het gezegd heeft!

Wat is het verschil tussen jam?
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.