Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Willen we proeven: Momofuku’s chocoladereep met crispy chili oil

Chocolade en chilipeper gaan goed samen – dat wist je waarschijnlijk al. Dus waarom niet chocolade combineren met krokante chili-olie: hét trendingrediënt du moment? Momofuku – het culinaire merk van de beroemde Amerikaanse chef David Chang – had in ieder geval zo’n lekkere brainwave toen ze hun nieuwste product bedachten: een chocoladereep met crispy chili oil. En ja: er zit ook knoflook in.

Chocoladereep met crispy chili oil

De Chili Chocolate Crunch-chocoladereep van Momofuku bevat de smaakmakers uit de Chili Crunch-olie (zeg maar Momofuku’s interpretatie van crispy chili oil) die al een tijdje in potjes wordt verkocht in de webshop van de restaurantketen. Denk dus aan Mexicaanse chilipepers en knoflook.

Dat wordt aangevuld met gepofte quinoa voor een lekkere crunch. Om het feest van texturen af te maken, gaat er ook roze zeezout en sesamzaad in.

Trend: Chinese crispy chili-olie (is dit de nieuwe Sriracha?)

Chocolade met knoflook

We weten wat je nu denkt: knoflook? Die moesten wij ook even verwerken. Maar het is misschien wel het geheim voor een hele bijzondere chocoladereep. Bij Momofuku zeggen ze dat hoewel dit een onlogische combinatie lijkt, het juist zorgt voor een interessant smaakprofiel van hartig en zoet, helder en krachtig, licht pittig en met een rijke volle smaak die de hitte tempert. In elke hap zou je weer een andere smaaklaag ontdekken, aldus de makers.

Zo gek is die combi misschien ook niet, als je je bedenkt dat jongeren in China crispy chili oil ook over zoet roomijs scheppen. Probeer het maar eens, wij raden het in ieder geval van harte aan (zoals je ook al kon zien in onze video op TikTok).

@culynl

Crispy chili-olie! 🌶️🍦🔥🥟 Wij gingen langs bij Mandemakers om een paar van onze #CulyHomemade recepten te maken in hun prachtige showroomkeuken. Dit is onze befaamde crispy chili-olie met stukjes knapperig gebakken knoflook en ui. Lekker bij o.a. dumplings en zelfs ijs! #CulyHomemade #recept #crispychilioil #koken #foodtok #recipe #crispychiliolie

♬ som original – gab

Zoet & pittig

De chocolade die de basis vormt voor de reep, wordt geleverd door chocolatier Raaka Chocolate uit New York. Zij maken pure chocolade van niet-geroosterde single origin cacaobonen, met een fruitig profiel. Denk daar dat chilipepertje bij en je houdt een chocoladereep over die pittig en zoet tegelijk is. Lekker bij een glaasje wijn of een kopje koffie, aldus Momfuku.

Wij zijn officieel geïntrigeerd door de Chili Chocolate Crunch. Jammergenoeg is ‘ie enkel te koop in de Amerikaanse webshop van Momofuku, maar de radartjes in onze hersenen draaien alvast op volle toeren. De kans is dan ook groot dat we binnenkort ook eens onze crispy chili oil gaan combineren met chocolade. Jij ook?

Tip: gebruik je crispy chilli oil eens op één van deze manieren

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.