Redactie
Redactie Inspiratie 18 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn kappertjes precies – en welke soorten bestaan er?

Kappertjes zijn onderschatte smaakmakers als je het ons vraagt. Het geeft net even dat extra zuurtje of een lekkere bite in een gerecht. Maar wat zijn kappertjes eigenlijk? Culy legt het uit.

Wat zijn kappertjes?

Kappertjes zijn ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant. Deze worden vaak geconserveerd in zout, pekelwater, olie of azijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De kleine groene bolletjes ter grootte van een doperwtje groeien voornamelijk in landen met een mediterraan klimaat, want kou en regen vindt de bloem niet fijn.

Bloemknopjes / kappertjes
Bron: flafabri via Adobe Stock

Verschillende soorten

Wist je dat er verschillende soorten kappertjes verkrijgbaar zijn? Het verschil zit ‘m eigenlijk vooral in de grootte. Er zijn zeven maten, maar de kleinste variant wordt het meeste verkocht. Deze heet de nonpareilles. Daarnaast heb je nog de surfines, de capucines, de capotes, de fines, de grosses en de hors calibre. De kleinste knopjes zijn zo’n vijf tot zeven millimeter en de grootste zijn verkrijgbaar vanaf veertien millimeter.

Kapperappeltjes

Waarschijnlijk heb je ook wel eens vruchtjes aan steeltjes gezien tijdens het borrelen. Dit zijn de cornichon de câpres (augurken van de knopjes). Deze komen ook van de kapperplant, maar het zijn geen kappertjes! Dit zijn namelijk de onrijpe vruchten van de plant. Ze worden ook wel kapperappeltjes genoemd. De smaak is anders en zelfs een stuk sterker dan die van de kleine bloemknopjes.

kappertjes
Bron: Igor Normann via Adobe Stock

Zijn kappertjes gezond?

De vraag of de zure knopjes gezond zijn, is niet zo makkelijk met ja of nee te beantwoorden. In de knopjes zitten veel vitaminen en vezels zoals vitaminen A, C en D. Ondanks dat de kappertjes goed gevuld zijn met deze vitamines, moet je er alsnog veel van eten om aan je dagelijkse behoefte te komen.

Ongezond zijn de kappertjes dus in ieder geval niet. Let er wel op dat je bij het kopen van de bloemknopjes kijkt naar het zoutgehalte van de knopjes. Dit kan per potje flink verschillen. Slechte kwaliteit kappertjes bevatten vaak veel meer zout dan een potje met goede varianten wat het ongezonder maakt.

Verschillende bereidingen

Kappertjes worden vaak gebruikt ter garnering van gerechten. Ze zijn lekker door salades, over de carpaccio of klassiek op een broodje. Eigenlijk past het in alles waar je net even een extra ietwat zure bite in wil hebben.

Gefrituurde kappertjes: doen!

De zure knopjes kun je ook kort frituren waardoor ze juist minder zuur worden en lekker krokant. Je dropt ze simpelweg in wat hete olie en binnen een paar seconden heb je knapperige kappertjes. We maken ze bijvoorbeeld in ons recept voor zalmtartaar. Érg lekker.

Heerlijk lunchrecept: bagel met tonijn, roomkaas en kappertjes

Kappertjes
Bron: Madeleine Steinbach via Adobe Stock

Recepten met kappertjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.