Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 29 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over mitraillette: een heerlijk decadente Belgische frituursnack

Bestel in België in een willekeurig frituur een mitraillette en mensen zullen weten wat je bedoelt. In Nederland daarentegen is het concept iets minder bekend. Misschien wel tot grote spijt van alle liefhebbers van decadente happen…

Wat is een mitraillette?

Mitraillette is een Belgische frituursnack die is ontstaan in Brussel. Men neme een half stokbrood, friet, vlees in grove stukken (zoals kebab, hamburger of frikandel) en één of meerdere sauzen. Et voilà: je hebt een mitraillette.

Je zou het kunnen zien als de Belgische versie van ons patatje kapsalon, maar dan op een broodje. Soms nog met wat ijsbergsla en kaassaus. Het idee ontstond in Brussel maar is ook bekend in Frankrijk, onder de naam Américain. Erg verfijnde kost is het niet, maar ons zul je niet horen ontkennen dat zo’n hap van tijd tot tijd gewoon gigantisch goed smaakt.

Mitraillette proeven

Als je eenmaal de Belgische grens over bent, hoef je niet ver te zoeken naar de snack. De meeste kebabzaken en snackbars hebben het immers op de kaart staan. Ook in Nederland is het overigens niet onmogelijk om de snack te vinden. De grootste kans heb je bij snackbars in het Zuiden van ons land en bij ‘Vlaamse’ patatzaken in de grotere steden.

Dit zijn onze favoriete Nederlandse snacks uit elke provincie

Verrassend genoeg spotten we laatst ook een broodje mitraillette bij het fantastische 4850 in Amsterdam. De versie die zij bedachten is er eentje met lamsvlees, crispy friet en béarnaisesaus. Bewonderenswaardig hoe ze de snack moeiteloos naar een hoger niveau tillen.

Machinegeweer

En oh ja: de naam mitraillette komt van het gelijknamige machinegeweer. Eén van de verklaringen daarvoor zou zijn dat het langwerpige broodje het wapen zou zijn met de friet als munitie. Sympathiek wapen wel.

9 x snacks van toprestaurants die zich nu op heerlijke happen hebben gestort

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.