Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 11 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je dit weekend één kookproject oppakt, laat het dan dit zijn

Veel thuiszitten maakt noodgedwongen creatief en zo zien we dat er de laatste tijd een enorme stijging in kookprojecten is ontstaan. Mensen bakken zelf brood, draaien zelf verse pasta, kweken kombucha of leggen een kruidentuin aan. Maar als je dit weekend één kookproject oppakt, raden we je aan om zelf mayonaise te maken (in verschillende smaken), zodat je voor eens en voor altijd weet hoe makkelijk dat is!

bitterballen met mayo als kookproject
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Lees ook: Dit is waarom je je tosti moet insmeren met mayonaise

Lekker zelf maken: mayonaise

Veel mensen vinden het idee van zelf mayonaise maken nog wat intimiderend. Want: is dat niet moeilijk? En wat als je mayonaise begint te schiften?

Wij kunnen je echter geruststellen dat zelf mayonaise maken helemaal geen bron van stress hoeft te zijn. Het enige wat je nodig hebt is dit eenvoudige, foolproof recept (en een staafmixer). Zolang je je aan dit recept houdt, kan er niets mislopen. Wedden?

> Hier komt’ie:  Dit is het ultieme recept voor zelfgemaakte mayonaise (in nog geen 30 seconden)

Variaties op homemade mayonaise

Wij raden iedereen aan om dit weekend meteen een grote portie mayonaise te maken en te experimenteren met verschillende varianten.

Voeg aan de ingrediënten van je mayo bijvoorbeeld eens wat verse kruiden toe (zoals een flinke bos dille, een handje basilicum of een bosje koriander).

Of maak een romige avocadomayo (heerlijk bij dit broodje broodje katenspek), een rokerige whiskymayo of Aziatisch getinte wasabimayo.

Ook leuk: roer door de kant- en klare mayo wat rode currypasta, gefermenteerde zwarte bonenpasta (onze favoriet!), gerookt zeezout of mosterd (heerlijk bij bitterballen!).

oeufs mayonnaise
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Let wel: homemade mayonaise blijft ongeveer een weekje goed in de koelkast. Als je denkt dat je een grotere portie niet zult kunnen wegwerken, is het dus beter om frequenter een kleine portie te maken in plaats van één keer een grote.

Al is dat natuurlijk geen enkel probleem, nu je weet dat dat maar 30 seconden van je tijd neemt…

Meer kookprojecten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.