Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

8x manieren om in de feeststemming te komen voor Koningsdag

Tel jij al af naar Koningsdag? Goed nieuws: met deze tips kan de voorpret van start gaan en kun je vast in de sfeer komen – op z’n Culy’s welteverstaan.

Van recepten tot oranje drankjes en de leukste events: zo kom je vast in de feeststemming voor Koningsdag 2023!

Koningsdag 2023

1. Knaloranje gin van Damrak

Speciaal voor Koningsdag bedachten ze bij Damrak – inderdaad, dat leuke Amsterdamse ginmerk – een knaloranje gin met frisse citrustonen, lavendel en een subtiele kick van gember. Die kun je nu al in huis halen (bestel ‘m online) zodat je vast kunt experimenteren met je favoriete oranjecocktails.

2. Voor op de planning: Koningsdag bij Yuzu Dining Bar (Amsterdam)

We schreven er al eerder over: niet alleen serveert Yuzu Dining Bar (Amsterdam) geweldige Japanse happen, onderaan de zaak zit ook nog ‘ns een kelder voor feestjes. En laat die twee nou toch eens mooi hand in hand gaan tijdens Koningsdag, waar ”food, drinks & party” gecombineerd worden tot één groot, oranje feest. Kun je je vast op verlekkeren.

Paddenstoelen skewer bij Yuzu Dining Bar Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Lekker koningsdagrecept: poffertjes met bier

Wat is een Koningsdag zonder poffertjes? Poffertjes zijn op zichzelf al een feestje, maar speciaal voor Koningsdag maakten we een recept voor poffertjes met bier. Daar gaan dan ook nog eens een lik salted caramel (want wat wordt er nu niet lekkerder van salted caramel?) en sinaasappelmarmelade bovenop. Ook zonder poffertjespan te maken!

> Naar recept: poffertjes met bier voor Koningsdag

Poffertjes met bierbeslag
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Oranje sushirollen bij MOMO (Amsterdam)

Sushiliefhebber? Goed nieuws: voor Koningsdag kun je je sushihart ophalen bij MOMO, ‘n Aziatisch fusionrestaurant aan het einde van het Vondelpark. Speciaal voor Koningsdag bedachten zij een koninklijke rol met met kingcrab (wat anders), witte asperges, zalm en kaviaar. Lijkt ons in ieder geval behoorlijk lekker.

5. Voor op de planning: King’s menu bij MR PORTER (Amsterdam)

MR PORTER staat bekend om haar fantastische uitzicht over Amsterdam en dat is op een dag als Koningsdag geen onbelangrijke troef. Al loerend over de feestende stad kun je bovendien genieten van een King’s menu met bijpassende cocktails. Niet verkeerd.

6. Om vast te proeven: Koningsbier van Stadshaven Brouwerij Rotterdam

Een lichte, fruitige en oranjegekleurde craftlager? Als dat niet klinkt als het ideaal drankje voor (de aanloop naar) Koningsdag. We hebben het over Stadshaven Koningsbier, gebrouwen in de Rotterdamse Stadshaven Brouwerij. Daar is het vanaf deze week tot en met Koningsdag verkrijgbaar maar ook in grotere slijterijen en bij verschillende cafés in Rotterdam.

7. Lekker koningsdagrecept: oranje patatas bravas van zoete aardappel

Die overheerlijke patatas bravas kun je dus óók gewoon van zoete aardappel maken, zo blijkt. Want waarom niet: je bakt ze lekker goudbruin en een beetje knapperig in de oven en husselt ze door de pikante bravas-saus. De zoete aardappels geven net een klein zoetje aan dit fijne Spaanse bijgerecht. Heel lekker, en door hun kleur per-fect als borrelhap op Koningsdag.

> Naar recept: Culy Homemade: patatas bravas van zoete aardappel

patatas bravas van zoete aardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

8. Verlekker je op de tompouce cruffin van Fort Negen

Onze voorspelling was dat Fort Negen vast wel wat lekkers zou bedenken voor Koningsdag en ja hoor: gelijk hadden we. De Amsterdamse zuurdesembakker kondigt op hun socials aan een tompoucecruffin te verkopen met hibiscusfrosting en crème diplomaat in de hoofdrol. Het gebakje zal uitsluitend te koop zijn op Koningsdag, daarna kun je je weer verwachten aan hun andere toffe weekendspecials.

Meer voor Koningsdag?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.