Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: poffertjes met bier voor Koningsdag

Poffertjes zijn op zichzelf al een feestje, maar speciaal voor Koningsdag maakten we een recept voor poffertjes met bier. Daar gaan dan ook nog eens een lik salted caramel (want wat wordt er nu niet lekkerder van salted caramel?) en sinaasappelmarmelade bovenop. Die laatste natuurlijk als (oranje) knipoog naar ons koningshuis. En je hebt er geeneens een poffertjespan bij nodig!

De salted caramel kun je zelf maken of ergens kopen. En voor de sinaasappelmarmelade (wij gebruikten die van Bistrot le Marais) geldt natuurlijk hetzelfde.

Aan het beslag voegden we het Tricky Tripel bier van Gebrouwen door Vrouwen toe. En we kunnen je vertellen: dat doet het heel goed. Met dit bier kun je trouwens ook heerlijk pannenkoekenbeslag maken. Deel de melk dan door tweeën en vervang één deel door bier. Eventueel kun je het deel melk nog fifty-fifty opsplitsen in melk en water, voor een iets minder machtig resultaat.

Al met al een heel feestelijk hapje om op Koningsdag te maken. En zo gepiept!

Poffertjes met bier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je poffertjes met bier

Meng de droge ingrediënten goed door elkaar in een grote kom.

Giet het bier, het water en de melk erbij en klop goed door elkaar. Voeg als laatste het ei toe en klop nog even goed door.

Giet het beslag eventueel over in een knijpfles (bijvoorbeeld een lege ketchupfles) of werk met lepels.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en kwast ‘m in met boter. Verdeel het beslag voor de poffertjes in een paar kleine hoopjes over de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin.

Herhaal dit en vet tussendoor steeds de pan in met een beetje boter (net als ze bij de poffertjeskraam doen!).

Stapel de poffertjes op een bordje, bestrooi met poedersuiker en verdeel er wat van de salted caramel en de sinaasappelmarmelade overheen. Maak af met – hoe kan het ook anders – een Hollands vlaggetje.

Poffertjes met bier, salted caramel en sinaasappelmarmelade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer voor Koningsdag?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.