Redactie
Redactie Inspiratie 29 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

5 x Culy tips voor koken op de camping

De zomer is (officieel) aangebroken en dat betekent dat we weer massaal op vakantie gaan. In een hotel is het heerlijk toeven als er dagelijks voor je wordt gekookt en in een zomerhuis heb je meestal genoeg benodigdheden (lees: een gasfornuis, oven en voldoende werkruimte). Maar wat als je naar een camping gaat? 

Omdat koken op vakantie voor ons één van de leukste dingen is (vaak vind je er de lekkerste verse en bijzondere ingrediënten), geven we je graag wat tips hoe je de zomer doorkomt zonder gebruik te kunnen maken van een oven, meerdere gaspitten of (ruim) aanrecht.

Lees ook: Onderweg eten: de lekkerste gerechten voor tijdens een lange autorit

5 x tips voor koken op de camping

1. Keukengerei mee op reis

Het is misschien iets meer sleepwerk, maar als echte culy heb je het er vast voor over. Neem bijvoorbeeld je favoriete messen mee (een koksmes en kleiner mesje volstaan), één fijne hapjes- of koekenpan met deksel (het liefst met hoge randen zodat je er extra veel in kwijt kunt) en een dikke, houten plank.

Wil je een handige checklist? Klik hier voor onze lijst met 10 essentiële benodigdheden als je wil koken op vakantie.

2. Eénpansgerechten

Het is een beetje het intrappen van een open deur, maar éénpansgerechten zijn i-de-aal voor als je op een camping kookt. Hierdoor heb je minder werkruimte, gaspitten, pannen en wat allemaal nog meer nodig.

Maak bijvoorbeeld…

culy homemade vongole
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Gebruik een pan in plaats van de oven

Dat je geen oven tot je beschikking hebt, betekent nog niet dat je dergelijke gerechten niet kunt maken. Zo kun je de meeste pizza’s in een pan bakken en kom je met een goed afsluitende deksel ook een heel eind. Of wat dacht je van een (overdekte) barbecue?

Vooral met deze laatste kom je een heel eind. Maak hierin voornamelijk gerechten die wat langer de tijd hebben en op een niet al te hoge temperatuur moeten garen.

4. Koop voorgesneden groenten

Je kookt al op onbekend terrein, laat staan het tekort aan werkruimte. Cheat daarom af en toe met een zakje voorgesneden groenten (desnoods door de lokale groenteboer). Inderdaad, niet heel erg Culy, wel lekker relaxt.

5. Bij koken op de camping geldt… Less is more!

De Italianen zijn er ster in en dat is niet voor niets. De meeste verse producten hebben amper opsmuk nodig, dus probeer dan ook zo min mogelijk ingrediënten te gebruiken.

Vermijd bijvoorbeeld een ratjetoe aan kruiden en geniet van de pure smaak van het product. Denk aan een simpele panzanella, deze maaltijdsalade met nectarines, Burrata en munt of een gegrild kippetje van de barbecue met wat olijfolie, zout en peper.

Meer zomer?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.