Redactie
Redactie Inspiratie 3 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Onderweg eten: de lekkerste gerechten voor tijdens een lange autorit

De zomer is weer in aantocht en daarmee ook de zomervakantie. Of je nu op de camping in Bakkum staat of in een huis in de bergen van Zuid-Frankrijk vertoeft: dit zijn de beste (en lekkerste!) hapjes en snacks voor onderweg eten tijdens een lange autorit. 

Afhankelijk van hoe lang je onderweg bent (een paar uur of een hele dag) kies je wat je meeneemt. Daarbij is het ook belangrijk om na te denken over het klimaat (vleeswaren blijven niet zo lang goed in de bloedhete zon), maar ook rauwe groenten kunnen snel gaan gisten als het wat warmer wordt.

Reis je langer dan drie uur? Neem dan in ieder geval een koelbox of -tas mee met koelelementen. Zo weet je zeker dat al het lekkers goed blijft en kun je je ook je flesjes (fruit)water koud houden.

Tip: probeer rauw vlees überhaupt te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan filét americain en tartaar, maar ook rosbief.

Broodjes

Broodjes zijn over het algemeen het makkelijkst om voor te bereiden, vullen goed en je kunt er ultiem mee variëren. Bolletjes en pitabroodjes zijn in dit geval ideaal, omdat ze ideaal qua formaat zijn én niet als boterhammen snel uit elkaar vallen.

Wat betreft het beleg: maak je het jezelf niet te moeilijk en combineer producten als kaas, vlees en vis met iets fris zoals sla, spinazie, kiemen en komkommer. Tomaat kan ook, maar wordt snel zompig, dus vervang dat liever voor zongedroogde tomaatjes. Ook lekker: besmeer je broodjes met een laagje pesto of tapenade voor meer smaak!

Wil je het iets feestelijker aanpakken (het is per slot van rekening vakantie)? Vervang dan de broodjes voor wraps! Kijk hier voor een video hoe je ze heel handig oprolt, zodat ook deze niet uit elkaar vallen.

Tip: verpak broodjes en wraps in aluminiumfolie. Zo zorg je ervoor dat ze goed koel blijven en de kaas niet wegloopt van je broodje.

Salades onderweg eten

Heb je het wel gehad met de broodjes? Neem dan een salade mee! Let hierbij wel op dat je de dressing apart vervoert (gebruik een klein bakje of oud jampotje hiervoor), zodat de blaadjes en groenten niet te slap worden.

Snijd de ingrediënten in hapklare stukjes en gebruik lekker veel kruiden! Wil je dat de salade goed vult? Voeg dan wat (pseudo)granen als couscous, bulghur en quinoa of een handje pasta toe.

Fruit

Als je uren in de file staat (maar ook gewoon aan het rijden bent), is een frisse snack altijd welkom. Fruit is dan ideaal, omdat het je ook wat meer energie geeft en niet te veel vult.

Ga voor vruchten die je zo uit de hand kunt eten (appels, druiven en bananen), maar niet te veel lekken (peren). Een fruitsalade is natuurlijk ook heerlijk. Verpak in een bakje en neem wegwerpvorkjes mee, zodat je na afloop geen troep in de auto hebt slingeren.

Gedroogd fruit is misschien wel het handigst, omdat je er niet mee kan knoeien. Maak thuis een mix van abrikozen, dadels, vijgen en rozijntjes, en meng eventueel met een handje noten. Mmm…!

Groenten

Tot slot kun je natuurlijk ook (rauwe) groenten meenemen. Zelf zijn we fan van crudités (komkommerreepjes, wortel, rettich en radijsjes bijvoorbeeld), lekker met een frisse dip op basis van yoghurt en kruiden of hummus (zonder dip kan natuurlijk ook).

Bewaar deze het liefst in een coolbox, want je zult merken dat rauwe groenten in de zon en warmte snel gaan gisten. En dan hebben we het nog niet over de dip!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.