Hoe krijgen je gyoza zo’n krokante ‘kanten’ onderkant?

Gyoza zijn heerlijke dumplings uit de Japanse keuken. Daar mag je ons ‘s nachts voor wakker maken, maar nóg lekkerder zijn gyoza die gebakken worden in een krokante ‘kanten’ onderkant. Benieuwd hoe die eruit zien, en hoe je die maakt?

De Japanners, die weten van aanpakken. Of van aanbakken, ‘t is maar hoe je’t bekijkt. Deze krokant gebakken gyoza met een krokant kanten rokje streven namelijk de perfectie nabij.

Gyoza: crispy en zacht in één

First things first: eigen aan gyoza is dat ze enerzijds iets zachts hebben en anderzijds iets krokants. Waarschijnlijk is dat ook waarom ze zo goddelijk lekker zijn, want in één en dezelfde hap heb je zowel een crispy bite als een fluweelzacht deegje.

Voor het krokante jasje dien je de gyoza knapperig te bakken in hete olie, voor de zachte bovenkant dien je de dumplings te stomen met heet water. Dat bakken en stomen gebeurt kort na elkaar in één en dezelfde pan, net zoals we deden in dit recept om zelf gyoza met varkensgehakt te maken.

gyoza maken

Gyoza met een kanten onderkant

Alsof gyoza an sich nog niet goddelijk genoeg zijn, bestaat er ook nog zoiets als de heilige graal der gyoza. Want volgens sommige recepten horen de dumplings gebakken te worden in een extra laagje deeg dat de verschillende gyoza in een pan verbindt met elkaar.

Dat laagje deeg is flinterdun en razend knapperig, waardoor het in vaktermen ook wel eens een kanten rokje wordt genoemd. Ook de vergelijking met vleugels (‘gyoza wings‘) wordt vaak gemaakt. Dat verwijst natuurlijk naar de superleuke presentatie waarbij de dumplings eruit zien alsof ze vleugels hebben als je ze van hun knapperige onderkant breekt.

What’s for snacks: Spicy Pork dumplings . . Was craving for dumpling after seeing @stepheniesavors and @fatdough13 ‘s recent posts. 🤤 Not everyone know this but If theres one thing I could eat so much then that would be dumplings. 😁 gyoza to be specific. . . Though I’ve tried making gyoza Hane / wings before using potato starch and water, I was so intrigue by how they made their dumpling skirts. I know this is far from pretty but now I appreciate these crispy bottoms more than ever. . . . . . #dumplings #gyoza #snacks #porkgyoza #gyozawings #theartofplating #uaefoodbloggers #uaefoodie #dubaifoodie #dubaiinstagram #healthylifestyle #foodartblog #igfood #foodporn #foodie #foodphotography #foodstyling #homecook #homecooking #yummy #f52grams #foodlover #foodblogger #foodgram #instafood #healthyrecipes #hautecuisines #lutongbahay #bbcgoodfood #foodstagram

598 Likes, 271 Comments – Ash Sylvester (@ashley_dxb) on Instagram: “What’s for snacks: Spicy Pork dumplings . . Was craving for dumpling after seeing @stepheniesavors…”

Zo maak je gyoza wings met een kanten rok

Eerst en vooral kunnen we je verzekeren dat zo’n kanten rokje echt een compleet nieuwe dimensie aan je gyoza geeft. Geloof ons maar, dat wil je eens proberen. Benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat?

Op Justonecookbook lezen we dat dat een kwestie is van een aantal belangrijke factoren:

  • Ten eerste is het belangrijk om een anti-aanbakpan te gebruiken zodat de dumplings makkelijk van de pan losgemaakt kunnen worden.
  • Ten tweede is het belangrijk om niet te veel gyoza (zo’n 6) in je pan te leggen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt in dit bakproces.
  • Daarna is het een kwestie van een goed deegje (a slurry)  te maken van rijstbloem en water. Een mix van 3 eetlepels rijstebloem, 1/4 kopje kraanwater en 2/3 kopje gekookt water blijkt goed te werken, maar speel vooral met de hoeveelheid bloem en probeer ook eens andere soorten bloem uit. Dit deeg kieper je bij de gyoza nadat die een tweetal minuten hebben liggen bakken in olie.
  • Ten vierde is het een kwestie van de temperatuur van je pan goed te controleren. Je begint bij een medium-hoog vuur en zodra je het deegje in de pan giet, verlaag je dit tot medium. Natuurlijk werkt elk vuur anders, dus wees voorzichtig en hou in de gaten of je de gyoza niet verbrandt. Die moeten het langst tegen de hitte kunnen.
  • Ten vijfde zal je een deksel nodig hebben waarmee je je pan kan afdekken zodat de gyoza kunnen stomen in het bijgehouden vocht. Wanneer de dumplings eenmaal klaargestoomd zijn, gaat het deksel van de pan af en kan het deeglaagje krokant worden.
  • Tot slot is sesamolie je beste vriend in dit bakproces. Deze druppel je gewoon lichtjes over je wings zodra deze klaar zijn. Dat zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar voegt ook extra crunch toe.

Zoek je een concreet recept? Als je googelt op gyoza wings kom je er een hoop tegen. Deze van ChopstickChronicles vonden wij erg duidelijk en ook dit filmpje van Tasty Japan laat het proces goed zien. Als je eenmaal beet hebt, zal je zien dat het een koud kunstje is. Maar zó lekker!

アレンジいろいろ!ジューシー点心6選

ぜひ作ってみてくださいね! 00:06 あんかけ揚げ餃子 00:59 パリパリ羽根つき餃子 01:44 ブーケ餃子 02:35 たっぷりスープの小籠包 03:23 巨大小籠包 04:28 フライパンでお手軽!たっぷりスープの焼き小籠包 あんかけ揚げ餃子 20個分 材料: <餃子の餡> むきえび 100g 豚挽き肉 100g にら (みじん切り) 25g キャベツ(みじん切り)1/8個 酒 小さじ2 砂糖 小さじ1 塩 ひとつまみ しょうゆ 小さじ2 おろし生姜 小さじ1/2 おろしにんにく 小さじ1/2 餃子の皮(大判) 20枚 <甘酢あん> 水 150ml しょうゆ 大さじ2 酒 大さじ1 酢 大さじ1 砂糖 大さじ1 鶏がらスープのもと 小さじ1 片栗粉 大さじ1 水 大さじ2 刻みねぎ 30g 作り方 1.餃子の餡を作る。むきえびを粗みじん切りにする。 2.ボウルに(1)、豚ひき肉、酒、砂糖、塩を入れて、粘り気が出るまでよくこねる。 3.しょうゆ、にんにく、生姜、にら、キャベツを加えて混ぜ合わせる。 4.

Meer over de Japanse keuken?

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste recepten in je inbox

Reageer op artikel:
Hoe krijgen je gyoza zo’n krokante ‘kanten’ onderkant?
Sluiten