Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 10 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt: 3 hidden gems in Amsterdam met Mooncake (van blini’s tot pho)

Op een onbekende plek goed eten vinden, kan soms nog wel een uitdaging zijn. Maar gelukkig biedt Jonneke de Zeeuw a.k.a Mooncake de oplossing met haar nieuwe boek All you can eat. In deze gids staan alle onontdekte parels die een bezoekje waard zijn. Culy ging met haar op food-tour langs drie van die hidden gems in Amsterdam.

Mooncake (Jonneke de Zeeuw) is foodblogger, journalist en auteur. Op haar website geeft ze onderbelichte restaurants en food-kraampjes een plek in de spotlight. Inmiddels organiseert ze food-tours om haar favoriete hotspots onder de aandacht te brengen. Met haar werk wil ze mensen met verschillende achtergronden (zowel sociaal als cultureel) met elkaar verbinden.

In haar nieuwe boek All you can eat belicht ze zo maar liefst 450 eetadressen & tips en 120 eetculturen.

Must read: All inclusive aan de keukentafel, een culinair pamflet voor alle Nederlanders

Mooncake
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Op stap met Mooncake

Onze reis begint aan de Amstel. Achter het Rembrandtplein, tussen de coffeeshops, budget hotels en andere tourist-traps. Een beetje foodie loopt liever met een boog om zulke plekken heen, maar Jonneke loodst ons naar naar de eerste hotspot: Blin Queen. Dat huist in een extreem scheef Amsterdams pandje waar traditionele (en moderne) Russische pannenkoeken worden bereid.

In een bijna Scandinavisch wit/lichtblauw interieur serveert de vriendelijke Russisch/Belarussisch/Oekraïense bediening ons meerdere blini: een soort pannenkoek-enveloppen met zoete en hartige vulling. Van huisgezouten zalm en roomkaas, kip met truffelolie tot wafels met hummus en avocado. Alles wordt weggespoeld met een glas frisse, bruisende cider.

Er wordt honderduit gepraat over welke blin het lekkerst is. Over één ding is iedereen het eens: je moet niet zomaar aan Blin Queen voorbijlopen. De smaken, texturen en verrassende combinaties maken dit een unieke hotspot in onze hoofdstad. Mooncake toont aan dat Nederland nog vol met hidden gems zit. Met moeite leggen we ons bestek neer en gaan we door.

Blini
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Pho-king lekker

Op minder dan een steenworp afstand ligt onze volgende bestemming. In een steegje waar je ‘s nachts misschien twee keer over nadenkt om doorheen te lopen zit het creatief genaamde Pho King: een piepklein, onopvallend Vietnamees restaurantje. Wij nemen buiten plaats op de houten barkrukken terwijl de goedlachse chef en eigenaar Don Chi ons spring rolls serveert.

Deze zitten vol groenten, koriander en heerlijk gekruid vlees (vega is ook een optie). De rolls smaken al goed op zichzelf, maar de huisgemaakte hoisinsaus tilt ze naar een hoger niveau. Kruidig, zoet, gelaagd en vooral onvergelijkbaar met kant-en-klare hoisin. Meerdere restaurants hebben Don Chi gesmeekt om zijn recept te delen, maar dat houdt ‘ie voor zichzelf.

Zodra de pho wordt geserveerd, wordt het stil in het steegje. De geur van kaneel, steranijs en kruidnagel verwarmt de koude middag. De zoet/pittig/umami bouillon wordt in zo’n zes uur op Zuid Vietnamese wijze bereid en is gevuld met malse stukjes rundvlees, koriander, chili en perfect al dente rijstnoedels. Een echte must voor elke pho-liefhebber.

Pho / Goedkoop uit eten in Amsterdam
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Sichuan aan de Wallen

De Amstel achterlatend schuiven we aan bij onze laatste bestemming: Sichuan aan de Warmoesstraat. Nog zo’n tentje tussen de rode lichten en coffeeshops waaraan je zo voorbij loopt. Zoals de naam doet vermoeden, worden hier Sichuanese gerechten bereid – vol van kruiden, chilipepers, knoflook en koriander. En natuurlijk wordt de verdovende Szechuanpeper niet geschuwd.

De tafel vult zich met gerechten die even kleurrijk als smaakvol zijn. Zoals zijdezachte zoet/spicy dumplings met chili bean pasta en overheerlijke vurige aubergine waar je maar van blijft eten. Het klapstuk is de krokant gefrituurde zeebaars, die op een vuurschaal nog nasist. Door de Szechuan- en chilipeper staat je mond aangenaam verdoofd in brand.

Om al dit chiligeweld te blussen, biedt Sichuan meerdere originele cocktails aan. Van gin-tonics met (daar heb je ‘m weer) de Szechuanpeper tot meer traditionele Chinese drankjes waarvan we de naam niet durven uit te spreken. Met het stoom uit de oren bedanken wij eigenaar Wang en natuurlijk Mooncake voor het eten en het tippen van deze fantastische verborgen pareltjes.

Mongolian Beef Sichuan stylea
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

All you can eat van Mooncake

Maandenlang heeft Mooncake stad en land afgereisd op zoek naar deze – en meer – verborgen parels. Haar reizen hebben geleid tot een lijst van 450 (!) restaurants waar je geweest moet zijn voordat je sterft. Aan de hand van 120 eetculturen loodst ze je het hele land door. Ongetwijfeld staan er ook eettentjes bij jou in de buurt in die je nog nooit hebt geprobeerd.

Restaurants, eethuisjes, toko’s, kraampjes, patisserieën, alles komt voorbij, zolang je er maar lekker eten kan halen. Daarnaast geeft Mooncake ook beschrijvingen over de verschillende eetculturen. All you can eat van Mooncake is een echte must-have voor elke foodie die zijn of haar grenzen wil verleggen. Wij nemen ‘m in ieder geval overal mee naartoe.

> All you can eat (Kosmos) van Mooncake is online te koop voor € 25,99

Sichuan restaurant
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.