Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 5 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze vrouw maakt de beste Iberico ham van Spanje

Iberico ham is één van de meest beroemde soorten ham die er bestaan. Maar hoe wordt deze ham gemaakt? En vooral: wie maken dit goddelijke stukje vlees? Onder meer deze vrouw uit Spanje!

Een vrouw aan het roer, dat is hier het geval. En niet zonder reden, want deze vrouw maakt de beste Iberico ham van Spanje.

Wat is Iberico ham?

Jamón ibérico de bellota is waarschijnlijk de beste ham die je ooit zult proeven. De ham komt van Iberische vrijeuitloopvarkens, die niets anders eten dan eikels en gras. Op die manier wordt het vlees heel vet en superzacht – waardoor het bijna smelt op je tong. In Amerika kan een pond Iberico ham wel 200 dollar kosten.

Het maken van het vlees wordt geregeld door één van de grootste producenten: Cinco Jotas. Cristina Sánchez is daar verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van het productieproces.

Culy Homemade: toast met dragon-meloenjam en Parmaham

Who run the world? Girls!

Cinco Jotas is gevestigd in de gemeente Jabugo in Spanje. De 2.400 inwoners werken bijna allemaal in de vleesindustrie; zo ook Sánchez.

Dit leven is er bijna met de paplepel ingegoten. Als tiener was ze, samen met haar vrienden, al bezig met het bereiden van het vlees voor de feestdagen. Een paar jaar later trad ze in dienst bij Cinco Jotas als medewerker. Ze was toen 24 jaar. Een kleine 5 jaar later werd ze de eerste vrouwelijke verantwoordelijke.

Precisión, maestría y profesionalidad con un único objetivo: ofrecer la mejor loncha de Cinco Jotas de bellota 100% ibérico. #CincoJotas #Iberian #IberianHam #Ibérico #JamónIbérico #Cortador #Ham

639 Likes, 12 Comments – Cinco Jotas (@cincojotas) on Instagram: “Precisión, maestría y profesionalidad con un único objetivo: ofrecer la mejor loncha de Cinco Jotas…”

Optimale omstandigheden

Inmiddels is Sánchez leidinggevende van tientallen mannen en zorgt ze ervoor dat de omstandigheden voor het vlees optimaal zijn. Denk: ramen openen, temperatuur en luchtvochtigheid regelen en noem zo maar op. Op dit moment zijn er vooral mannen aan het werk, maar dat is volgens Sánchez te wijten aan het feit dat het fysiek zwaar werk is. Ooit hoopt ze dat haar nu 7- en 10-jarige dochters de vrouwen ook kunnen vertegenwoordigen.

Dus heb je een overheerlijk stukje Iberico ham op je bordje liggen? Dan zou het zomaar bij deze toffe vrouw vandaan kunnen komen!

Meer lekkere stukjes vlees?

¿Qué sentimientos experimentas al degustar una loncha de nuestro Cinco Jotas? #Iberian #CincoJotas #IberianHam #Ibérico #JamónIbérico #Cortador #Ham

593 Likes, 27 Comments – Cinco Jotas (@cincojotas) on Instagram: “¿Qué sentimientos experimentas al degustar una loncha de nuestro Cinco Jotas? #Iberian #CincoJotas…”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.