Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 4 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Alles over Kansas City-style barbecue: pure barbecuekunst

Dat Amerika bekendstaat als hét land van de barbecue, hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Grote burgers van de grill, spareribs en andere grill-specialiteiten zijn het visitekaartje van het land. Het verbaast ons dan ook niet dat het land veel verschillende barbecue stijlen heeft. Maar misschien wel het meest interessant is de Kansas City-style barbecue. Culy legt je er alles over uit!

Barbecuen in Kansas City is meer dan een hamburgertje van de grill. Het is een methode van eten bereiden die al sinds 1920 het culinaire leven in Kansas maakt tot hoe ‘t is. Al meer dan een eeuw komen mensen van over de hele wereld op de rokerige aroma’s van de stad af!

Kansas City-style barbecue: wat is het?

Henry Perry startte in 1920 met barbecuen op een pitje naast zijn auto. Hij serveerde zijn gegrilde eten in een oude krant en zijn grillmethodes werden zo populair dat fans zijn stijl en technieken imiteerden en eigen unieke recepten bedachten. De Kansas City-style barbecue was geboren.

Fun fact: als je twee inwoners van Kansas vraagt naar hun favo barbecuerestaurant krijg je drie antwoorden. En meestal is één van die antwoorden: Joe’s Kansas City Bar-B-Que, met een vestiging in een benzinepomp. Ook zeer geliefd: Jones Bar-B-Q (haal de namen niet door elkaar). Dit restaurant wordt als enige (!) restaurant in heel Kansas City gerund en bestierd door twee vrouwen, zussen in dit geval.

De belangrijkste elementen

Wil je een Kansas City-style barbecue organiseren, dan moet ‘ie aan een aantal elementen voldoen. Zo moet je vlees in alle soorten en maten hebben: rund, varken en zelfs vis en altijd (!) de burnt ends bewaren. Het enige waar de Kansas BBQ niet goed op gaat, zijn worsten. Dat is toch een beetje uit den boze.

Daarnaast wordt het vlees – nadat het op smaak gebracht is met een dry rub van meestal enkel peper en zout – low en slow gegaard. Na het grillen voorzien de koks het vlees direct van een flinke laag barbecuesaus op basis van tomaten. Wist je trouwens dat alle huidige barbecuesauzen allemaal zijn geïnspireerd op de originele Kansas City-style barbecuesaus uit 1920?

Naast het vlees en de saus zijn ook de bijgerechten erg belangrijk (en aanwezig). Zo is er altijd wel een kommetje met baked beans, cole slaw en uiteraard frietjes. Alles om je maag goed te vullen dus!

Brisket en bier
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Verschil met Texas barbecue

De kans is groot dat je de Texas barbecue wél kent, maar de Kansas City-style barbecue nog ietwat onbekend voor je is. Het grootste verschil tussen deze twee zit ‘m in de bereiding en behandeling van het vlees.

De Texaanse barbecue staat vooral bekend om zijn “barbacoa,” Spaans voor barbecue. Barbacoa grillen is eigenlijk een oude Mexicaanse traditie waarbij het vlees in een gat onder de grond wordt gebraden, afgedekt met bladeren. Tegenwoordig doen de meeste Mexicanen (maar vooral Texanen) dit boven de grond.

Daarnaast wordt het vlees van tevoren gemarineerd met een dry rub van vaak alleen peper en zout en na het grillen gegeten met een barbecuesaus on the side. En dat niet alleen: de Texanen grillen ook worsten! Iets wat bij de Kansas City-style barbecue uit den boze is. De burnt ends laten ze helaas achterwege.

Barbecuegerechten bij Black Smoke
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Een stukje Kansas in Nederland

Dit is wel anders bij de Kansas City-style barbecue. Hier wordt het vlees na afloop direct voorzien van een flinke laag barbecuesaus en heel af en toe doen de inwoners van Kansas dit al voor het grillen. Ook bijzonder: er wordt niks weggegooid, dus ook de burnt ends worden gebruikt. Die zijn zelfs cruciaal bij de Kansas City-style barbecue. Geen burnt ends, geen Kansas City-style barbecue: onthoud dat, als je ‘t zelf thuis wilt doen.

Eerst eens proeven? Bij Pendergast in Amsterdam serveren ze de heerlijkste barbecuegerechten die zijn geïnspireerd op Kansas City. Ook bij Black Smoke in Rotterdam (het restaurant van Barbecue-expert Jord Althuizen) weten ze van wanten met deze stijl.

Afhalen bij Pendergast
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.