Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 11 jun 2019
Leestijd: 7 minuten

Black Smoke in Rotterdam is het tofste barbecuerestaurant van Nederland

Drie redenen waarom Black Smoke in Rotterdam het tofste barbecuerestaurant van Nederland is: het huist in de oude Van Nellefabriek, barbecuekoning Jord Althuizen en de Belgische horecaondernemer Kasper Stuart houden hier huis én alles draait hier om barbecueën op hoog niveau. Jord: “Denk aan verfijndere smaken met nuance, balans en evenwicht”.

Jord Althuizen en Kasper Stuart startten eerder samen een vestiging van Black Smoke in Antwerpen. Ook daar draait het om killer cockails en steengoede barbecuegerechten. Jord: “Kasper is de booze captain, ik de vlees-freak“. De mannen hebben een missie: barbecue naar een kwalitatief niveau tillen. Dat deden ze al 2,5 jaar lang bij de Antwerpse vestiging van het restaurant, dat een groot succes is. Black Smoke Rotterdam gaat a.s. woensdag 12 juni open.

Barbecuegerechten bij Black Smoke
Justin de Nooijer voor Culy

Dit is Black Smoke

Hun missie proberen de mannen op twee manieren te vervullen. Jord: “We hebben een dark side: die staat voor rokerige, goed in het vet zittende gerechten. Denk aan Amerikaans Angus. Die brengen we in balans met onze huisgemaakte pickles.

Daarnaast hebben we een ook een bright side: gerechten die je als je ze in muziek zou moeten uitdrukken, hoge tonen hebben. Viooltjes, trompetjes, dat soort werk. Ze zijn goed gebalanceerd, zitten goed in het zuur en er zijn veel vegetarische gerechten. Zowel voor- als hoofdgerechten”.

Black Smoke in Rotterdam

Van koffie naar barbecue

Wat een luxe moet het zijn om een pand als de Van Nellefabriek tot je beschikking te hebben. En toch: het was een enorme uitdaging, vertellen Jord en Kasper ons. Want horeca bouwen in een pand dat daar niet voor bestemd was, is één ding. Daarnaast is het ook nog eens een historisch pand én staat het op de Unesco werelderfgoedlijst. Ga er maar aanstaan.

Daarbij wilden de twee ook nog eens een keuken bouwen die is uitgerust met diverse vormen van open vuur: custom build USA smokers, asado-kruizen, tandoori-kleiovens, Japanse hibachi-grills… het lijkt wel een filmset van Game of Thrones! De ‘Hells’ kitchen‘ noemen ze ‘m ook wel. Een keuken die uniek is voor Europa bovendien.

De Hell's kitchen van Black Smoke

Best wennen ook nog voor de koks in de keuken want, zo zegt Jord: “Er zit nergens een knopje, je kunt alleen meer of minder brandstof gebruiken om de temperatuur te beïnvloeden”. Feed your fire is dan ook het mantra van de keuken: ze moeten altijd het vuur blijven voeden. Maar maak je geen zorgen: Black Smoke is ook nog eens het best uitgeruste sprinklerrestaurant van Nederland, zo verzekert Kasper ons. “Het zal moeilijker zijn om hier te verbranden dan te verdrinken”, zegt hij nuchter.

De keuken van Black Smoke

Cocktails in een concertzaal

Er was dus al een Black Smoke in Antwerpen; de vestiging in Rotterdam is iets groter geworden. Als je binnenkomt, loop je eerst door plastic lamellen zoals in een slagerij, richting een groot, neon varken. Ben je eenmaal binnengetreden, dan is het in eerste instantie alsof je je een concertzaal bevindt (compleet met Merchandise-stand aan je rechterzijde, waar je T-shirts, rompertjes voor je baby en de kookboeken van Jord kunt kopen). Maar dan wel één met een geweldige cocktailbar, die zich over de gehele lengte van de entree uitstrekt.

Daaromheen bevinden zich banken, nisjes en een riant terras waar je kunt genieten van cocktails als de Brisket Mary (waarbij de wodka is ‘gewassen’ met het vet van de brisket), de Rotterdam Mule (met Rotterdamse Ketel 1 jenever uiteraard) en de New York Sour met een scheutje rode wijn.

Old Fashioned en New York Sour cocktails bij Black Smoke

Dry aging koelcel

Pas om de hoek bevindt zich het echte restaurantgedeelte. Het restaurant is heel ruim opgezet en dat is bewust: de mannen hadden nog veel meer vierkante meters kunnen benutten door er tafeltjes te plaatsen, maar ze kozen liever voor kwaliteit boven kwantiteit. Al met al zijn er zo’n 160 stoelen die ze op een avond kunnen vullen. Ze werken ook niet met dubbele shifts, dus je kunt je ribbetjes rustig oppeuzelen. Wel pas over een week of drie, want ze zijn nu al compleet volgeboekt.

En o ja: daarbij heb je ook nog eens uitzicht op die gave keuken en op een dry aging koelcel. Jord: “Cadeautje van de architect: een rijpingskast heeft iedereen tegenwoordig, maar een koelcel nog niet!”. Daarin hangen verschillende soorten rassen van meesterslager Chateaubriand uit Heemstede, maar er zijn ook plannen voor het drogen van hammen, het inpakken van vlees in dierlijke vetten en aged Bourbon en het rijpen van lammeren en biggen die ze op de asado-kruizen gaan garen.

Black Smoke in Rotterdam: het barbecuerestaurant van Jord Althuizen

Op het menu van Black Smoke

Ben je na een blik op die Game of Thrones-achtige keuken een beetje bang geworden dat het hier om gróte stukken vlees draait? Die bereiden ze wel, maar je krijgt ze veelal in verfijnde versie op je bord. Bovendien heeft Jord zich de afgelopen jaren wel bewezen als barbecuekoning die óók toffe dingen doet met groenten op de barbecue. Hele pompoenen garen tussen de kolen, gerookte geitenkaas van de barbecue; dat soort werk.

Het eerste gerecht dat hij ons voorzet (na een uitermate smaakvolle ‘No-bullsh#t beer sausage‘ met bier van Goose Island, kaas van De Rotterdamse Oude en vlees van Chateaubriand) is dan ook gebrande makreel met groene kruidensaus, koud gerookte feta en gegrilde maïs, besprenkeld met tomatencrumble. Heel fris, licht en toch uitermate barbecue-achtig.

Makreel bij Black Smoke

Van taco’s tot beenmerg tot falafel

Andere dingen die we proeven zijn tostada (knapperige tortilla) met burnt ends van brisket, adobo, avocado, lemon crema en gebrande limoen en een gerecht van gerookt beenmerg met pulled beef en pickles. En is het bot eenmaal uitgelepeld, dan komen ze langs met een fles Jack Daniels die je door het lege bot heen opslurpt. Fantastisch.

Ook zijn er gerechtjes als geblakerde prei met falafel van doperwt en tuinbonen, afgemaakt met een crumble van koudgerookte feta, pistache & munt en gegrilde corvina van de parilla. Lekker met gebrande paksoi, miso gel en Vietnamese flavour spray die ze aan tafel nog even over het gerecht verstuiven.

Beenmerg bij Black Smoke

Brisket en Bonanza

Alles goed en wel, maar als barbecuemaster onderscheid je je pas echt als je de kunst van de brisket onder de knie hebt. En die komt op tafel met de ‘9 to 1’ Texas style brisket: het icoon van de Texaanse barbecue.

Bij Black Smoke gebruiken ze het recept van de legendarische pitmaster Louis Mueller, waarbij ze de puntborst enkel insmeren met zout en zwarte peper (negen delen peper, één deel zout) en die vervolgens 16 uur garen op eik en beukenhout. Ook heel tof zijn de smokey beans die los bij de brisket geserveerd worden. Daarin gaan alle restanten van het vlees.

Mais bij Black Smoke
Justin de Nooijer voor Culy

We krijgen er voor de gelegenheid een héél bijzonder biertje bij: de Goose Island Bourbon County Brand Stout. Ook wel bekend als het nummer één bier ter wereld, waar bierliefhebbers voor over elkaar buitelen om ‘m te bemachtigen. We voelen ons bevoorrecht dat we ‘m mogen proeven. En wat een bier is dit.

En wil je nóg meer barbecue proeven? Dan moet je hier de ‘Bonanza platter’ voor twee personen bestellen. Voor je snufferd krijg je dan een dienblad met beef cheeks, worst, gerookte kip, spareribs, pulled pork en brisket. Alsof je in Texas bent, maar nee: dit is toch écht Rotterdam.

Brisket en bier
Justin de Nooijer voor Culy

Het adres van Black Smoke in Rotterdam:

Van Nelle Fabriek terein
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Benieuwd waar je kan parkeren bij Black Smoke? Er zijn zeeën van parkeerruimte op het terrein zelf en dat kost je maximaal € 5,- euro. Kom je met het openbaar vervoer vanaf station Rotterdam Centraal, dan sta je binnen 15 minuten voor de deur.

Openingstijden: het restaurant is van woensdag t/m zondag geopend vanaf 11:30 uur tot 22:00 uur. De bar is open tot 24:00 uur en op vrijdag tot 01:00 uur. Reserveren bij Black Smoke kan online

Zin om te barbecueën? Probeer deze recepten van Black Smoke:

Black Smoke Antwerpen
Black Smoke in Rotterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.