Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Burnt ends: een BBQ-klassieker uit Kansas en omstreken

Ga jij bij het barbecuen rechtstreeks voor de mooiste, grootste stukken vlees? Not anymore. Want juist de burnt ends – de knapperige, donker geroosterde afsnijdsels van het vlees – zijn de ware delicatesse…

Een echte Texaanse barbecue

Burnt ends komen oorspronkelijk van de runderborst, ook wel het klapstuk genoemd of brisket in het Amerikaans. Da’s ook wel hét vlees dat bij een echte Texaanse barbecue hoort.

Dit vlees knal je niet zomaar op de barbecue als een paar worstjes, nee: brisket wordt langzaam en op lage temperatuur gegaard.

Tijdens het snijden van het rundvlees, werden de hoekjes of afsnijdsels vaak opzij geschoven. Die stukjes zijn namelijk vaak aangebrand, wat droger en wat stugger dan de rest van het vlees. Maar barbecue-experts in Kansas kwamen tot een gouden ontdekking. Want juist die burnt ends zijn, mits goed klaargemaakt, ontzettend lekker.

Gekarmeliseerd korstje

Door de afsnijdsels in mooie, hapklare blokjes te snijden, te marineren in barbecuesaus en terug in de barbecue te plaatsen, krijg je na zo’n vier uur iets fantastisch op je bord. De burnt ends hebben een gekarameliseerd korstje, een superzachte binnenkant en héél veel smaak.

Nu zijn ze zelfs zó populair, dat ze niet langer alleen van de restjes runderborst worden gemaakt, maar zelfs speciaal zo worden gesneden. Bovendien worden ze ook wel van varkensvlees gemaakt, bijvoorbeeld van buikspek.

Gerechten met burnt ends

Steeds meer restaurants verwerken de stukjes vlees in een gerecht. In burrito’s, met tortillachips, salsa en gesmolten kaas eroverheen en op sandwiches bijvoorbeeld. Maar zelfs als amuse.

Restaurant Meatmother in Australië maakte er een burger van, compleet met chipotlemayonaise, ingemaakte chilipepers en kaas. Ze serveren ze ook los, met gefrituurde uitjes en mierikswortel.

Heb je thuis een barbecue smoker en wil je ‘t een keer zelf maken? Op deze site vind je een mooi recept.

Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.