Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 22 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Thaise kanom krok: kokos-rijst poffertjes om je vingers bij af te likken

Wij zouden ze het beste kunnen omschrijven als de Thaise variant van poffertjes en schijnbaar vind je ze in Thailand op elke hoek van de straat: kanom krok. Interessant om even van dichterbij te bekijken!

Grappig hoe we ronde, kleine pannenkoekjes in verschillende eetculturen zien opduiken. Nederlandse poffertjes, Deense aebleskiver (gevulde ronde poffertjes, vaak met appel), Indiase Unniyappam (gefrituurde pannenkoekballetjes met banaan) en.. Thaise kanom krok.

Kanom krok?

Kanom krok (of khanom krok) zijn kleine kokospannenkoekjes (of poffertjes) met een crispy buitenkant en een zachte binnenkant – dat zijn althans de criteria om goede kanom krok aan te herkennen. De smaak is rijk, smeuïg en zoet.

De hoofdingrediënten voor het beslag bestaan uit gekookte jasmijnrijst, rijstmeel, kokosmelk en geraspte kokos. Wanneer het beslag in de pan zit, worden daar vaak nog wat laatste toppings aan toegevoegd, zoals een paar ringetjes bosui, sesamzaadjes of gele maïs. En hoewel die laatste ingrediënten je misschien een ander idee zouden geven, zijn kanom krok wel degelijk bedoeld als een zoet dessert.

Hoe maak je het zelf?

Als je eenmaal kanom krok geproefd hebt, is de kans groot dat je ze zelf wil maken. Daarvoor heb je wel even een poffertjespan nodig (al heeft de Culy-redactie ook al wel eens poffertjes zonder poffertjespan gemaakt… met succes!), en een goed recept.

Het internet staat vol met recepten voor kanom krok, maar wij zijn fan van het recept in onderstaande video. Daarin worden twee aparte beslagjes gemaakt: één voor de buitenkant en één voor binnenin. Dit vergroot de kansen op een mooie, gekaramelliseerde buitenkant en een zachte binnenkant. Klinkt als een hele onderneming, maar eigenlijk valt dat best mee. Bovendien zijn de ingrediënten behoorlijk toegankelijk, het enige waarvoor je mogelijk even langs de toko moet is een portie rijstmeel (al viel ons oog ook laatst op dit rijstmeel van de Albert Heijn).

Tip: de smaak wordt grotendeels bepaald door kokosmelk van kwaliteit. De blikjes kokosmelk van Aroy-D zijn bijvoorbeeld een goede optie.

Kanom krok in Nederland

Enneeuh: vergeet niet om de kanom krok onmiddellijk nadat je ze gemaakt hebt, op te eten. Ook al maak je ze thuis zelf, de poffertjes blijven street food, bedoeld om op straat te consumeren, vlak nadat je ze hebt gekocht.

Heb je geen poffertjespan, of schuif je toch liever de beentjes onder tafel? Dan kun je natuurlijk altijd naar Thailand afreizen (vooral naar het Zuid-Oosten van het land, waar het gerecht vandaan komt), maar dichter bij huis kun je ook naar de Londense Borough Market (daar staat een eetkraampje dat Khanom krok heet).

In Nederland hebben we helaas nog geen kanom krok op de kaart zien staan.

Jij wel? Tip dan de redactie en stuur een mailtje naar [email protected]!

Meer over de Thaise keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.