Dit is wat je allemaal kunt maken met kakifruit

Emma Bering 18 nov 2018 Inspiratie

Kakifruit kun je in veel meer gerechten gebruiken dan je misschien denkt. Het is een heerlijke fruit als snack, maar kan daarnaast prima worden verwerkt in een taart of smoothie. Dit zijn onze favoriete recepten met kakifruit.

Kakifruit is een fruitsoort die niet heel bekend is bij de Nederlandse bevolking. Desondanks kan je kakifruit gewoon kopen bij bekende supermarkten en vaak op de markt bij jou in de buurt.

Heerlijke recepten met kakifruit

Kaki is voor de meeste mensen een lastige fruitsoort. Er bestaan twee soorten kakifruit, de Fuyu en de Hachiya. De Fuyu ziet er uit als een soort oranje tomaat en kan je het beste rauw eten. Eigenlijk net zoals je een appel zou eten, maar dan zonder de schil. De Hachiya daarentegen is wat langer en is pas lekker als deze rijp is. Dan is hij heel zacht en wordt de vrucht aan de binnenkant wat donkerder van kleur. Als je deze rauw eet, kan de smaak erg bitter zijn. In Nederland hebben we vooral de Fuyu in de winkels.

Als je een kaki rijp eet, is het zoet, zacht en doet het een beetje denken aan een pruim. Dat is ook niet zo gek aangezien de kakiplant verwant is aan de dadelpruim. Qua textuur doet het een beetje denken aan een mango.

Benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? We hebben de lekkerste recepten met kaki voor je opgezocht.

kakifruit

Overnight oats met kakifruit

Overnight oats is het perfecte ontbijtje als je weinig tijd hebt in de ochtend, maar toch goed wilt ontbijten. Je maakt het de avond van tevoren al, zodat je het in de ochtend meteen kunt eten of mee kunt nemen naar school of naar je werk. Kaki past hier heel goed bij. Je kunt ervoor kiezen om het fruit in de avond al door de havermout te mixen, maar vaak wordt het dan wat sompig en wordt de smaak er niet beter op. Je kunt beter in de ochtend je kaki kleinsnijden en er vers overheen strooien.

Ingrediënten overnight oats

  • 30 – 40 gram havermout
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 200 millimeter (plantaardige) melk
  • Optioneel: dadelsiroop
  • Optioneel: 2 scheppen (plantaardige) yoghurt
  • In de ochtend verse stukjes kakifruit

Do you like persimmons? 💛 It took me awhile to realize I like them, as the different varieties need to be eaten differently – some are to be eaten firm and others soft. Check the blog for this beautiful autumn salad and 20 other ways to eat persimmons ☺️ #persimmon #inseasonnow #salad #eeeeeats #beautifulfood #thisisfall #williamssonoma #california #homegrown #farmersmarket #organic

662 Likes, 60 Comments – Real Food blogger Marina Delio (@yummymummykitchen) on Instagram: “Do you like persimmons? 💛 It took me awhile to realize I like them, as the different varieties need…”

Frisse herfstsalade met kakifruit

Deze frisse herfstsalade kan een stuk fruit heel goed gebruiken. Zoals je ziet is het heel simpel om klaar te maken. Aangezien je kakifruit prima kunt eten met appel is deze combinatie erg lekker. Vooral met de geitenkaas. Die kun je trouwens prima vervangen door feta of een andere soort kaas naar voorkeur.

Ingrediënten

  • 200 – 300 gram spinazie
  • Balsamico azijn
  • 1 kakifruit (Fuyu), gesneden in dunne halve ringen
  • 1 appel, gesneden in dunne halve ringen
  • 4 eetlepels geitenkaas
  • 1 – 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels granaatappelpitjes

Het volledige recept en de bereiding lees je op Yummy Mummy Kitchen.

kakifruit

Smoothie met kakifruit

Kakifruit is heel geschikt voor een smoothie. Opties voor de smoothie zijn kaki met banaan, mandarijnen en een paas ijsklontjes of bijvoorbeeld met banaan, een beetje honing en rijstemelk of yoghurt. Het is helemaal aan jou. Heb je heel veel gemaakt? Je kunt het voor de volgende dag maken, of er een smoothiebowl van maken. Toppings zoals granaatappelpitjes, banaan en mango passen hier goed bij. Experimenteer er vooral op los!

Weeknight dinner perfection. Rainbow trout sautéed in olive oil with haricots verts and persimmons… 15 minutes start to finish and that includes peeling and cutting the persimmons. Wish I could cook (and eat) like this every night.

286 Likes, 10 Comments – Lindsay (@loveandoliveoil) on Instagram: “Weeknight dinner perfection. Rainbow trout sautéed in olive oil with haricots verts and…”

Mix het met je groenten

Je kunt kakifruit heel simpel combineren met je groenten. Bak een lekker stukje vis of vlees en serveer het met wat gebakken aardappels en haricot verts of sperziebonen met stukjes kakifruit. Een verrassend lekkere combinatie.

Upside down persimmon cake with maple syrup and walnuts. #desserttime . . . #deliciouseveryday #feedfeed #huffposttaste #buzzfeast #buzzfeedfood #beautifulcuisines #eattheworld #onmytable #f52grams #eeeeeats #eater #hungry #foodblogfeed #heresmyfood #foodgasm #instafood #mycommontable #forkyeah #lifeandthyme #tastemade #foodandwine #tastingtable #onthetable #cakes #dessert #persimmon

94 Likes, 11 Comments – Nicole | Vegetarian Chef (@deliciouseveryday) on Instagram: “Upside down persimmon cake with maple syrup and walnuts. #desserttime . . . #deliciouseveryday…”

Gebruik kaki in gebak

Kakifruit is zeer geschikt voor in een gebakje. Denk aan cakes, taarten en cupcakes. Deze taart met walnoten en ahornsiroop is een heerlijke combinatie en het zeker waard om binnenkort te maken.

Ingrediënten

  • 4 plakken kakifruit
  • 2 el ahornsiroop
  • 60 gr walnoten
  • 190 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 275 gr ruwe suiker
  • 3 eieren
  • 150 gr meel
  • 150 gr volkoren speltmeel
  • 1,5 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 60 ml bourbon

Bekijk het volledige recept en de bereiding op Delicious Everyday.

kakifruit

Of eet kaki als een appel

Kakifruit kun je prima eten als een appel. Verwijder wel eerst even de schil. Snijd het in stukjes en meer hoef je eigenlijk niet te doen.

Frisse recepten met fruit

Reageer op artikel:
Dit is wat je allemaal kunt maken met kakifruit
Sluiten