Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Recepten 7 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Boekweitwafels met kaki van Vanja van der Leeden

Krankzinnig lekkere boekweitwafels, zet die maar op de weekendtafel! En nu komt het: ze zijn ook nog een best gezond. Best gezond ja, want Vanja van der Leeden –bekend van haar indoboeken wilde af van het stigma rondom ‘gezond eten’. En dus schreef ze Insane, een vrolijk kookboek met stoere baksels en vingerlikkende recepten zonder voorschriften. Niks geen schijf van vijf en je krijgt er volgens Vanja ook geen glow van. Hoewel wij bij Culy na een hap kakicompote toch best wel beginnen te glimmen van geluk.

Vanja over haar boekweitwafels: ‘Ik heb een boekweitobsessie: boekweit heeft zo’n volle smaak, karamelachtig bijna. Omdat mijn fetisj voor boekweit net zo groot is als die voor kaki, serveer ik deze weekendwafels met een compote van kakifruit. Ander fruit, zoals pruimen of ananas, kan ook.’

Boekweitwafels
Bron: Remco Kraaijeveld

Luchtige boekweitwafels met kakicompote en cashewcrème 

Meng de droge ingrediënten voor het wafelbeslag in een kom. Voeg de eieren, de karnemelk en de olie toe en roer met een garde tot een glad beslag. Laat minstens 30 minuten rusten.  

Schil de kaki’s en snijd ze in stukjes. Doe in een steelpan met de kokosbloesemsuiker en het citroensap. Voeg de fijngehakte rozemarijn toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes smoren tot het fruit zachter is geworden. Hoelang hangt af van de rijpheid van het fruit.  

Doe de cashewnoten in een hoge maatbeker met het water, kaneelpoeder en citroensap en maal fijn met de staafmixer.  

Verhit een wafelijzer en vet het eventueel in met wat olie. Bak de wafels zo’n 3 tot 4 minuten tot ze licht knapperig zijn.  

Ik gooi de wafels zo uit het ijzer in de monden van mijn kinderen. Dan zijn ze ook het lekkerst. Heb je disgenoten die wel kunnen wachten, houd de wafels dan warm in de oven, zet deze zo laag mogelijk.  

Serveer de wafels met cashewcrème en kakicompote en eventueel nog een snuf kaneel. 

Insane

> Insane van Vanja van der Leeden (Nijgh & Van Ditmar) is (online) te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.