Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 1 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat is pepperoni en hoe verschilt het van chorizo en salami?

Liefhebbers van de klassieke pizza zullen ‘m kennen: de pepperoni. Het perfect ronde worstje dat op elke pizza-uiting weer verschijnt. Maar wat is dat worstje nu? En hoe kan het dat als je in Italië een pizza pepperoni bestelt, je hoogstwaarschijnlijk iets met verschillende groentes en paprika krijgt? Culy deed een studie naar de pepperoni en vertelt je er alles over. Oók wat ‘t verschil is met chorizo en salami.

Wat is pepperoni?

Pepperoni is een scherpe variant van de salami. Toen de Italianen jaren geleden de pizza naar Amerika brachten, ver-Amerikaanste de pizza algauw. Om volgende misverstanden uit de wereld te helpen (en om je ruzies met een Italiaan te besparen): pepperoni is geen salami en al helemaal geen Italiaanse worst.

Pepperoni wordt gemaakt van een combinatie van varkensvlees en rundvlees. Heel soms wordt er ook kip aan toegevoegd. Hoewel deze vleessoort geen salami is, kun je ‘t wel zien als een afgeleide van een van de gekruide salami-varianten uit Zuid-Italië, zoals de salami piccante uit Napels, de salami Milano of de soppressata uit Calabrië.

In tegenstelling tot bovenstaande vergelijkingen, wordt de pepperoni gerookt en heeft ‘ie een fijnere structuur. Geen wonder dat ‘ie het zo goed doet op pizza’s!

Waarom je nooit een pizza pepperoni moet bestellen in Italië

Ben je in Italië en heb je zin in een pizza pepperoni, bestel ‘m dan niet. Althans: wij gaan niet voor jou beslissen wat je wel en niet mag eten, maar willen je wel goede raad geven. Pepperoni is in Italië geen ding. Peperoni daarentegen wel, met één ‘p.’

En deze peperoni is heel iets anders dan de pepperoni zoals je ‘m kent. Namelijk paprika. De kans is dus groot dat wanneer je in Italië een pizza pepperoni bestelt, je een pizza met veel paprika en andere groentes krijgt.

Heb je daarnaast zin in een picknick of een aperitivo aan het strand als je in la dolce vita bent? Bestel dan bij de slager ook nooit een pepperoni. Heb je zin in een worstje, dan bestel je één van de verschillende salumi of andere vleeswaren. Maar een pepperoni-worstje? Da’s verre van Italiaans.

Wat is het verschil met salami en chorizo?

Hoewel de Amerikaanse vleessoort sterk doet denken aan salami of chorizo, zijn de drie niet hetzelfde. Salami en chorizo worden gemaakt van enkel varkensvlees en zijn daardoor een stuk vetter dan pepperoni, die dus een blend is van rund, varken en soms kip. Heel af en toe zit er door een salami wel ander vlees dan varken, maar officieel mag ‘t dan geen salami heten. Al wordt dat de laatste jaren steeds vaker met een korreltje zout genomen.

Daarnaast is salami in zijn ‘blanco’ variant niet pittig. Er worden dan ook niet veel specerijen en andere kruiden toegevoegd aan het vlees. Aan een pepperoni worden standaard kruiden en specerijen toegevoegd. Hierdoor is het worstje altijd pittig. Salami wordt daarentegen pas gekruid wanneer de slager een bepaalde variant wil aanbieden zoals een salame ventricina of salame piccante.

Kijk je naar de verschillen met chorizo, dan zul je merken dat de twee veel sterker op elkaar lijken dan een salami en een pepperoni. Dit komt doordat chorizo en pepperoni beide vallen onder ‘t label ‘droge worst.’ Toch is er wel een verschil tussen de twee. Chorizo kan namelijk nog iets scherper zijn dan de Amerikaanse worst, door de pittige kruiden die eraan worden toegevoegd.

Culy Homemade: pepperonisaus (voor op pizza of als saus bij vlees)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.