Redactie
Redactie Inspiratie 6 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo controleer je of een perzik rijp is (+ meer interessante weetjes!)

Frambozen, mango’s en aardbeien worden de hemel ingeprezen vanwege hun prachtige uiterlijk én heerlijke smaak, maar ook perziken behoren tot onze favoriet. Vandaag vertellen we je over de verschillende soorten én hoe je ze het beste uitzoekt bij de groentejuwelier. 

De perzik is vanuit China via Perzië (de letterlijke betekenis van Perzik) in Europa gekomen. Vandaag de dag komen perzikbomen alleen in China in het wild voor en worden ze met name in Iran en landen rond de Middellandse Zee geteeld.

De smaak is zoet en aromatisch, en de structuur is – mits ze goed rijp zijn – vlezig en sappig. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar (wit, geel en ook zelfs rood), die veel op elkaar lijken. Het grootste verschil zit ‘m in de witte perzik; deze zijn een stuk aromatischer, maar blijven minder lang goed.

Een andere soort die de afgelopen jaren steeds vaker tevoorschijn kwam in het fruitschap is de platte, ook wel (onterecht) wilde perzik genoemd. Deze zijn over het algemeen wit en hebben dezelfde smak als zijn ronde broertje. Tot slot zijn er ook nog nectarines, wat simpelweg ‘kale’ perziken zijn.

Rijpe platte perziken stock

Rijp oogsten en snel eten

Waar de perziken in China het symbool zijn van lang leven, zijn ze op de fruitschaal maar korte tijd gegund. Zijn de perziken namelijk rijp geoogst? Dan blijven ze maar een paar dagen goed.

Heb je te maken met onrijp geoogste vruchten, dan kun je ze weliswaar langer bewaren, maar wordt de smaak er niet beter op. Ze rijpen wel door (ze worden zacht en sappig), maar krijgen – anders dan bijvoorbeeld bananen – niet meer smaak.

Bewaar je ze in de koelkast? Dan ben je nog meer de pineut. Door de lage temperatuur worden ze niet alleen minder smaakvol, de structuur verandert ook naar melig.

Smoothie met perziken stock

Zo kies je de beste uit

Begin op de markt, bij de groenteboer of in de supermarkt niet klakkeloos met het bekende knijpen, maar ruik eerst aan een paar perziken.

Als ze naar perzik ruiken en zacht aanvoelen, zijn ze rijp. Ruiken ze niet? Laat ze dan vooral liggen. Ruiken ze wel, maar zijn ze nog stevig? Haal ze dan in huis en laat nog even narijpen.

Rjpe perziken stock

Koken met perziken

Naast dat de steenvruchten onwijs lekker zijn om uit het vuistje te eten, kun je er ook goed mee koken. Hierbij kun je denken aan zoete bereidingen als toetjes, taarten en drankjes, maar ook in hartige gerechten doen perziken het goed.

Denk aan oer-dessert peche melba, de klassieke bellini of deze ricottacake met perziken, of grill ze in een pan of op de barbecue. Lekker met een lichte olijfolie, een bolletje ijs, of wat vers gemalen zwarte peper. Ook lekker: in de oven gestoofd met wat suiker en vanille.

Bij hartige gerechten denken wij gelijk aan salades, waarbij we de perzik grillen of rauw verwerken. Lekker met met kaas of rauwe ham.

Gegrilde perziken stock

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.