Redactie
Redactie Inspiratie 19 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Instant rooksmaak: koken met liquid smoke

De laatste jaren is het een populair goedje geworden in de horeca: liquid smoke. Inmiddels verovert het ook onze thuiskeukens en kunnen we instant rooksmaak toevoegen aan talloze gerechten. Vandaag leggen we je alles uit over liquid smoke.

Liquid smoke wordt in Nederland ook vaak vloeibaar rookaroma genoemd. Hoewel het allesbehalve natuurlijk klinkt, is dat het toch wel. De belangrijkste ingrediënten zijn water en rook. Daarnaast wordt soms azijn toegevoegd, wat kleurstof om het water karamelkleurig te maken en een emulgator.

Het maken gaat ongeveer zo: houtsnipper worden verbrandt, en de rook gaat via een schoorsteen of andere buis in een condensator waar de rook wordt afgekoeld en tot een vloeistof transformeert. Soms wordt het goedje nog gefilterd of verdund met water.

Door te variëren met de soort houtsnippers, kan liquid smoke in verschillende smaken gemaakt worden. Een populaire smaak is hickory-hout.

Hoe te gebruiken?

Liquid smoke geeft direct een rokerige smaak aan een gerecht. Ideaal voor BBQ-saus bijvoorbeeld, hier lees je op Culy hoe je deze maakt met rookaroma. Ook bij brisket, spareribs of vis is een rookaroma toevoegen een goed idee.

Veel vegetariërs zijn dol op liquid smoke, omdat het niet dierlijk is maar wél een vleesachtige smaak geeft. Het wordt dan vaak gebruikt bij seitan, tofu of tempeh. Maar we zagen ook bij De Groene Meisjes dat zij het goedje gebruiken om tempeh bacon te maken.

Je hoeft slechts een heel klein beetje liquid smoke te gebruiken om het smaakeffect te krijgen alsof je gerecht uren in een rookoventje heeft gestaan.

Waar te koop?

Je vindt liquid smoke nog niet in de supermarkt, maar wel in allerlei webshops. Zoals hier, hier en hier.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.