Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 25 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

5 ideeën voor aardappelsalade met een twist

Aardappelsalade heeft de laatste jaren een beetje het imago gekregen van: aardappels met mayo en een saaie budget salade. Wat zonde is, want een goede aardappelsalade bij je barbecue of zomerse diner is alles! En daarom zijn wij op de Culy redactie de aardappelsalade-archieven ingedoken om te kijken hóé je die salade nu goed, maar vooral beter maakt. Lees je mee?

5 x aardappelsalade met een twist

1. Gebruik bruine boter

Helemaal à la Alison Roman – je weet wel, zij van de shallot pasta – is het om je aardappelsalade te maken met bruine boter. De boter vervangt de mayonaise en zorgt voor een heerlijke, smaakvolle salade. Alison voegt er rode ui, kappertjes, mosterd en appelcider aan toe, maar dit kun je natuurlijk geheel aanpassen naar jouw smaak. Wil je een meer gevulde aardappelsalade bij je barbecue avond? Dan kun je de appelcider en kappertjes weglaten en er geroosterde hazelnoten, champignons en een klein beetje truffelmayo aan toevoegen.

Deze aardappelsalade met bruine boter (!) is alles wat je wil bij de bbq

2. Gebruik mayo met een smaakje

Waarom zou je tegenwoordig nog ‘gewone’ mayo gebruiken? De schappen in de supermarkt staan vol met variaties op de goddelijke saus. Citroen-, limoen-, truffel-, perzik: alles is mogelijk. Én het is super makkelijk zelf te maken. Want koop je een gewone pot mayo en voeg je er je favo smaakmakers aan toe met de staafmixer, dan heb je al een upgrade voor je eigen aardappelsalade. Zo gepiept.

3. Gebruik eens wat anders dan mayo of yoghurt

Een aardappelsalade is niet pas geslaagd als er mayo inzit. Dat moeten we gezegd hebben. Culy’s Martine is zot van haar aardappelsalade met whipped feta, maar maakt hem ook met chimichurri of muhamarra. Het makkelijke aan een aardappelsalade is dat eigenlijk (bijna) alles er goed mee samengaat. Dus ook je favoriete salsa’s en andere kruidenmengseltjes.

5 tips voor de perfecte aardappelsalade

4. Gebruik andere aardappels

Waar we variëren met de sauzen, doen we dat ook met de aardappels. Normaal zou je de aardappels waarschijnlijk alleen koken om ze daarna door je salade te mengen, maar het is ook erg lekker om de aardappels nog te bakken in de oven. Of gebruik geplette citroen aardappeltjes, zoete aardappels, nieuwe aardappelen of krieltjes met schil.

5. Denk in een thema

Een super makkelijke manier om je aardappelsalade op te pimpen is om te denken in een thema. Ga uit van een land of keuken. Gebruik bijvoorbeeld in een Italiaanse aardappelsalade een mayonaise van zongedroogde tomaten, veel verse basilicum en oregano, zoete tomaatjes en goede Parmezaan. In een Griekse gebruik je Griekse yoghurt of whipped feta, rode ui, olijven en wat kappertjes en in een Mexicaanse stop je chimichurri, avocado, bonen en een pepertje.

Je leest: de klassieke ingrediënten van het land toevoegen maakt van je aardappelsalade algauw een smaakbom van hier tot Tokio. Daarvoor gebruiken wij overigens Japanse mayo, een beetje sojasaus en paksoi…

Deze aardappelsalades wil je maken!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.