Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 26 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Dakos: dé makkelijke Griekse mezze met tomaat

We kunnen er geen genoeg van krijgen: makkelijke snacks of voorgerechten in de vorm van doeltreffende smaakbommetjes. Alhoewel de bruschetta ons allen bekend is, is de dakos dat minder. Maar met stijgende temperaturen wenden we ons maar al te graag tot deze Griekse mezze.

Dakos

We kwamen ‘m voor het eerst tegen op Kreta, niet heel gek aangezien het een typische Kretenzische specialiteit is. Het is een klassieker onder de vele mezze op elke menukaart. Eentje die nooit gaat vervelen. De specialiteit is ook bekend als koukouvagia en wordt dus vaak vergeleken met de Italiaanse bruschetta, wat eigenlijk een beetje flauw is en hetzelfde als een rotiplaat met een Nederlandse pannenkoek vergelijken: totaal wat anders.

Wat staat er allemaal op een mezze tafel?

Dakos
Fotografie: Dana Tentis

Ingredienten

Maar wat is het dan wel? Dakos bestaat allereerst uit gerstebrood, hard brood wat hier niet heel makkelijk te krijgen is. Mocht je ‘m zelf willen maken dan kan dat met dit recept. We hebben ook lekkere gegeten bij (de overig geweldige Griekse traiteur) Mitsos in Amsterdam.

Het brood is erg gezond maar ook erg hard. Dus zoals in dit recept te lezen, verzacht je het in eerste instantie met een beetje water, maar vooral door de olijfolie en de geraspte (!) tomaat. Het brood absorbeert alle sappen van die twee waardoor het automatisch wat aangenamer en zachter wordt. Vervolgens top je de Dakos af met verkruimelde feta of een andere kruimige schapenkaas, oregano, peper, zout en een eventuele olijf.

Tomaten
Bron: Unsplash

Belangrijk

Zoals het de echte Kretenzische keuken betaamt, is het gerecht lekker in al haar eenvoud, maar pas écht onvergetelijk wanneer de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn. En dat betekent in dit geval goede olijfolie, verse schapenkaas en volle sappige tomaten. En om het jezelf niet te moeilijk te maken: een robuust boerenbrood of een ander wat grover brood zonder al te overheersende smaak kan ook erg lekker zijn, mits ‘ie dus wat ouder en stugger is.

Alles over mastiha: een fijn Grieks likeurtje (om van te nippen of om mee te koken)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.