Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: Griekse citroenaardappeltjes om van te houden

Deze Griekse citroenaardappeltjes zijn misschien wel de beste gebakken aardappeltjes uit de oven die we ooit hebben gemaakt. Ze zijn fluffy, ze zijn sticky, ze zijn smaakvol: fris, zuur, zout, hartig. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Maak ze!

Het was notabene een interview met Sarah Jessica Parker (de actrice uit Sex and the City, jawel) dat ons op het spoor van deze Griekse citroenaardappeltjes zette. Bij SJP komen deze aardappels namelijk meerdere keren per week op tafel. Dat intrigeerde ons.

We gingen op onderzoek en: ontdekten dat Griekse citroenaardappeltjes misschien wel de allerlekkerste aardappeltjes ter wereld zijn. Je schuift ze (ongekookt) in de oven, in een mengsel van veel olijfolie, kippenbouillon en veel citroensap. Die combinatie gaart de aardappels perfect en geeft ze een chewy en sticky korstje tegelijk. Ze lijken wel gekonfijt, met een zuurtje van de citroen. We zijn verliefd.

Zelf gebakken aardappeltjes maken: hoe doe je dat nou het beste?

Griekse citroenaardappeltjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Griekse citroenaardappeltjes

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Meng in een ruime (!) braadslee of ovenschaal de olijfolie, citroensap, bouillon en alle specerijen. Meng de aardappels erdoorheen en spreid ze in een evenredige laag uit over de schaal. Plet de tenen knoflook en doe ze met schilletje en al in de schaal.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de aardappeltjes voor 45 minuten in de hete oven. Haal het aluminiumfolie eraf en laat ze nog 15 minuten bakken, of tot ze goudbruin zijn en alle vloeistof is ingekookt.

Mogen ze nog wel wat krokanter? Laat ze nog wat langer bakken of zet ze even kort onder de grill.

Vis nog even de tenen knoflook uit de schaal en val aan.

Griekse citroen aardappels
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.