Redactie
Redactie Inspiratie 29 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Hoe smelt je chocolade? 4 manieren

Hoe smelt je chocolade nu het best? Wij doen het regelmatig voor allerlei verschillende recepten. Brownies, chocolademuffins, chocoladesaus of een ganache. Maar wat is nu de ideale manier om chocolade te smelten? Daar zijn de meningen over verdeeld. Dit zijn de 4 favoriete manieren!

1. Au bain-marie chocolade smelten

De klassieke manier is au bien-marie: met een kom boven een grote kookpan. Veel patissiers zeggen dat de kom met de chocolade het water absoluut niet mag raken, anderen zijn daar minder strikt in. Deze manier is wel het meest veilig.

2. Au bien-marie, maar dan anders

Lijkt op de vorige manier, maar iets minder klassiek: in een koekenpan doe je een laagje water, en daarin zet je een kom die goed heet mag worden. Daarin doe je de chocolade. Vuur aan, wachten totdat het water zachtjes kookt, het vuur uit, en dan blijven roeren in de chocolade totdat deze gesmolten is.

Chocolade smelten in de magnetron

Chocolade smelten in de magnetron kan ook, je moet er alleen écht goed bij blijven om te zorgen dat de chocolade niet verbrandt. Het beste kun je de magnetronbestendige kom met stukjes chocolade op medium hoogte in de magnetron zetten, elke keer maar voor 20 tot 30 seconden. Dan even checken, doorroeren en weer verder, totdat de chocolade mooi gesmolten is.

4. Chocolade smelten in een maatbeker met heet water

Als je geen fornuis hebt, maar wel een waterkoker, kun je het ook zo doen: neem twee glazen maatbekers en vul de ene met de chocolade, en de andere met kokend water. Zet de ene in de andere en blijf roeren. Als je heel veel chocolade hebt, moet je het water wellicht een tweede keer opwarmen.

Bron: Flickr

Chocolade gesmolten?

Mooi! Dan kunnen we er iets lekkers mee maken! Probeer eens één van deze heerlijke chocoladerecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.