Hemelse brownies met gezouten karamel

Culy 7 aug 2014 Dessertrecepten

Afgelopen zondag vond de Culy Bake Off plaats in koffiebar Quartier Putain. Het report en de foto’s vind je hier. Uiteraard delen we het winnende recept met jullie: de hemelse brownie met gezouten karamel van Femke Schram.

Maak eerst de gezouten karamel. Doe de tafelsuiker en 2 eetlepels water in een kleine pan op laag vuur. Laat de suiker helemaal oplossen. Breng aan de kook. Laat de siroop koken tot een bruine karamel. Neem de pan van het vuur en voeg de lichtbruine basterdsuiker, boter en slagroom toe. Roer tot een glad mengsel.

Zet de pan weer op een laag vuur en laat 3-4 minuten sudderen tot de karamel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Neem van het vuur, giet in een kom en laat helemaal afkoelen tot de karamel dikker wordt. Voeg het zeezout tenslotte toe.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de noten op een bakplaat en rooster ze 5 minuten in de oven. Hak ze grof en laat afkoelen. Laat de oven aan staan.

Verwarm de chocolade en hazelnootolie au bain marie. Roer tot een glad mengsel. Laat iets afkoelen.

Klop in een andere kom de suiker met de eieren en vanille suiker. Giet er al kloppend het chocolademengsel bij. Zeef de bloem met een snufje zout erboven. Spatel de bloem losjes door het chocolademengsel. Schep er de gehakte noten door.

Giet de helft van het beslag in een goed ingevette bakvorm. Strijk het glad uit. Schenk er de helft van de karamel over. Schep de rest van het brownie beslag er over heen. Druppel vervolgens de rest van de karamel over het brownie beslag.

Snijd de karamel met een tafelmes losjes door het beslag (trek als het ware een sierlijke streep door het beslag met een mes). Tik de vorm op het werkvlak om het beslag glad te krijgen. Bak ca. 20 tot 25 minuten op het middelste rooster in de oven. Het beslag mag van binnen nog nat zijn. Dit kan je checken door een sateprikker in het midden van de cake te prikken.

Haal de brownies uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm. Neem uit de vorm en snijd in 16 vierkantjes.

brownies

Voor 16 stukjes:

Voor de brownies:

  • 100 gram noten (walnoten of pecannoten)
  • 225 gram pure chocolade
  • 150 ml hazelnootolie (of 150 gram roomboter), plus nog wat extra olie of boter om de vorm mee in te vetten
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel goede vanille-suiker
  • 125 gram bloem

Voor de gezouten karamel:

  • 50 gram fijne tafelsuiker (kristalsuiker)
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 30 gram boter
  • 75 ml slagroom
  • ½ theelepel zeezoutvlokken

Extra benodigdheden:

  • Vierkante bakvorm van 23 cm
  • Kwastje om bakvorm in te vetten
Reageer op artikel:
Hemelse brownies met gezouten karamel
Sluiten