Redactie
Redactie Dessertrecepten 17 dec 2012
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je chocoladeganache

Wat zou de wereld zonder chocoladeganache zijn? Saai, fantasieloos, zonder smaak.. Hadden we het al over saai? Culy geeft je het basisrecept zodat je zeker weet dat je altijd een goede ganache kan maken. Of je het nou gebruikt als glazuur over taarten en cakes, als vulling of over ijs giet, het maakt niet uit.

Hak de chocolade fijn en verwarm de room maar zorg dat het niet kookt. Giet de warme room over de fijngehakte chocolade en voeg het zout toe, laat dit zonder te roeren 10 minuten staan. Roer je toch, dan zal de ganache afkoelen waardoor het een korrelige structuur krijgt.

Roer na 10 minuten met een garde totdat je een mooie egale ganache hebt en alle stukjes chocolade zijn gesmolten en met de room gemengd. Schraap met een kunststof spatel de resterende chocolade van de randen zodat je echt alle chocolade meeneemt in het mengsel.

Schiften

Mocht je mengsel schiften en scheidt het vet zich van de chocolade? Geen nood. De handregel bij schiften is dat je bij een warm mengsel er koud vocht door mengt, en bij een koud mengsel warm vocht. In dit geval meng je één eetlepel tegelijk koud water door de ganache, herhaal dit totdat het terug is naar waar het hoort te zijn. Voeg geen room toe, hierdoor zal de verhouding vet-chocolade veranderen en wordt het mengsel minder sterk van smaak.

Een dikkere ganache

Wil je de ganache dikker hebben? Klop het mengsel dan met een mixer luchtig op kamertemperatuur, hoe langer je klopt, hoe dikker het zal worden. Logisch als je je bedenkt dat meer dan de helft van het mengsel bestaat uit slagroom.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.