Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Heet, heter, heetst: de heetste chilipepers op een rijtje

In de categorie chilipeper is er voor ieder wat wils. Speelt de beginner liever op safe met de rode chilipeper van de super; de gevorderde peperliefhebber wendt zich liever tot een Madame Jeanette. Of tot één van de vele andere exemplaren. Want wat zijn nou eigenlijk de heetste chilipepers van ‘t moment? Je leest het hier.

Hoeveel van deze lijst heb jij er al afgevinkt?

Scoville

Beoordelen hoe heet een peper is, da’s knap lastig om op gevoel te doen. De heetste pepers kunnen je gevoel namelijk (gedeeltelijk) uitschakelen. In 1912 is de Scovilleschaal ingevoerd: door de concentratie van capsaïcine te berekenen krijgt elke peper een getal op de schaal van Scoville. Ter vergelijking: tabasco zit rond de 5000 en de jalapeño rond de 8000.

Deze exemplaren scoren het hoogst:

De heetste chilipepers op een rij

Carolina Reaper

Deze peper is officieel de heetste van de wereld. Waar wij als Nederland aangeven iets pittig te vinden tussen de 500 en 1000 op Scovilleschaal, tikt Carolina met gemak de 2.200.000 aan. Mocht je er graag mee willen koken, dan zijn handschoenen, goggles en een gasmasker aan te bevelen. De peper is geweekt in de Verenigde Staten en is gerimpeld met een kleine spitse staart en bestaat in verschillende kleuren.

Trinidad Moruga Scorpion

Net zo ingrijpend heet als de naam doet vermoeden: dit exemplaar scoort rond de 2.000.000 op de schaal van Scoville. De Scorpion voerde enige tijd de lijst aan, totdat ie door de Carolina Reaper werd verstoten. Zonder staartje, geboren in Trinidad en Tobago, en zeldzamer dan nummer 1.

Bhutlah Chocolate

Waar eerder genoemde pepers nogal onheilspellend klinken, zou de Bhutlah Chocolate ook een zoete bonbon van de plaatselijke chocolaterie kunnen zijn. Niks is minder waar, aangezien menig peperkenner zelfs voorspelt dat deze de Carolina Reaper nog wel ‘s in zou kunnen halen op de hete peper-schaal. Daar staat ‘ie momenteel op 2.000.000.

7 Pot Duglah

Net als de Bhutlah Chocolate is de 7 Pot Duglah wat bruiner van kleur. De hete peper staat bekend als een zeer smaakvol exemplaar en komt ook uit Trinidad en Tobago. De naam 7 pot staat voor ‘t feit dat 1 peper genoeg te bieden heeft voor 7 stoofpotten. Overigens zijn er meerdere 7 Pot-pepers, maar is de Duglah de heetste variant.

Dorset Naga

Een peper die uitstekend gaat op Engels klimaat, waar ‘ie dan ook gekweekt is. Het verhaal gaat wel dat de Dorset Naga eigenlijk afstamt van een andere peper, die door mensen mee is genomen uit Bangladesh. Hoe dan ook, de Dorset Naga haalt met gemak 1.600.000 op de Scovilleschaal.

Krijg je ook zo’n zin in pepers? Maak dan eens deze spaghetti aglio olio of een pittige wontonsoep. Tip van ons: gebruik er geen Carolina Reaper voor.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.