Redactie
Redactie Inspiratie 27 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Goedkoper boodschappen doen? Dat kan met deze tips!

Boodschappen halen moeten we allemaal. Per week haal je de beste ingrediënten voor heerlijke gerechten, maar op sommige dagen is je bon wel erg lang. Oeps. Daarom delen wij tips om goedkoper boodschappen te doen. En nee, dit hoeft niet te betekenen dat je minder lekker eet. In tegendeel!

Goedkoper boodschappen doen: 8 tips

1. Koop in bulk

Gebruik je bepaalde producten zoals rijst of suiker heel vaak? Dan is het slim om dit in grote verpakkingen te kopen. Heel veel kleine zakjes bij elkaar zijn vaak veel duurder dan een hele grote zak. Het is misschien even tillen, maar daarna kun je uitrusten bovenop die berg geld die je hebt bespaard.

2. In het seizoen? Doen!

Groenten en fruitsoorten die in het seizoen zijn, zijn vaak stukken goedkoper. En je eten smaakt echt beter als je eten koopt dat in het seizoen is. Denk alleen al aan de smaak van Hollandse aardbeien in de zomer (versus de winter…) of sappige tomaten. En ga je langs bij een landwinkel of groentetuin, dan kun je producten ontdekken die je nog niet kende, of creatiever worden in de keuken. Genoeg redenen om seizoensproducten te kopen in ieder geval.

3. Ga nooit zonder lijstje

Lijstjes: o, lifesavers! Niet alleen geeft een goed boodschappenlijstje overzicht (wat je niet hoeft te onthouden, draagt ook niet bij aan de chaos in je hoofd), het helpt je ook bij goedkoper boodschappen doen. Door precies te weten wat je in huis moet halen, koop je minder snel dingen die je niet nodig hebt. Oftewel: impulsaankopen. Daar kun je heel veel geld mee besparen.

4. Shop bij verschillende winkels

Wil je besparen op boodschappen, dan kan het ook helpen om bij verschillende winkels langs te gaan. Immers: elke winkel heeft weer wat anders in de aanbieding. De ene winkel heeft betaalbare groenten en fruit, de andere winkel goedkope kilozakken rijst en meel. Kost je iets meer tijd, maar wel minder geld.

5. Kijk op de onderste plankjes

Supermarkten zijn slim, maar jij bent slimmer. Snap dus goed hoe een supermarkt werkt, door te realiseren dat dure producten vaak op ooghoogte staan. Door eens op de onderste planken te kijken, kom je misschien wel hele betaalbare producten tegen die je nog niet kende. Top secret: zo vind je een halve kilo havermout voor minder dan 50 cent bij de Appie helemaal onderaan (niet doorvertellen!).

6. Ga naar de markt of Turkse supermarkt

Voor verse groenten en fruit ga je naar de markt of Turkse supermarkt. Daar verkopen ze deze producten voor een veel lagere prijs, vaak omdat ze superrijp zijn en op moeten! Op de markt tref je een ruim aanbod in seizoensgroenten en fruitsoorten, bij de Turkse supermarkt hebben ze ook weleens bijzondere soorten fruit of groenten die je niet kende. En dat geeft meteen weer inspiratie om te gaan experimenteren in de keuken.

Het lijkt misschien allemaal net wat meer moeite als je voor budget boodschappen gaat. Dat klopt ook deels, maar het is maar net hoe je er mee omgaat. Zie je wekelijkse boodschappen als een challenge, waarbij het bedrag op je bonnetje zo laag mogelijk moet zijn. Dan wordt het opeens veel leuker.

7. Scoor de buitenbeentjes

De minder perfecte groente en fruit items smaken vaak prima, maar toch worden ze minder gauw verkocht. Albert Heijn verkoopt bijvoorbeeld een kilo peren als ‘Buitenbeentjes’ voor € 1,30 euro. Een hele goede deal, als je het ons vraagt. Heel leuk om bijvoorbeeld een perencrumble van te maken.

8. Ga nooit naar de winkel met honger

We kennen het allemaal, we weten het allemaal, maar toch maken we allemaal nog weleens de fout: boodschappen doen met honger. Dit is het perfecte recept voor oneindig snacks in je karretje gooien, die je niet nodig hebt en wat al snel veel kan gaan kosten. Maak dus nooit een tripje naar de super als je nog niet hebt gegeten.

Meer tips om geld te besparen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.