Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Restaurants 27 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Kasvio in Utrecht: een plant based restaurant in de Metaal Kathedraal

In de Metaal Kathedraal, die eigenlijk meer als tempel aanvoelt met zijn ecologische idealen, bestiert chefkok Mari Pitkänen de keuken. En die is volledig vegan! 

Als dit niet de allermooiste locatie is voor een plantaardig restaurant weten wij het ook niet meer. Deze voormalige katholieke kerk annex fabriek (de paradoxaal kathedraal?) is prachtig, maar vooral heel erg inspirerend.

Niet dromen maar doen

Hier huist zich naast een restaurant een culturele instelling, die ze zelf ‘de Utrechtse Biotoop’ hebben bestempeld. Wat dat is? Het is een creatieve werkplaats waar ruimte wordt geboden om ecologische vragen op te lossen en doormiddel van culturele programma’s samen het gesprek aan te gaan over het klimaat, de gezondheidscrisis en ‘het ontbreken van verbinding tussen mensen, aarde en groepen in de samenleving’.

De website liegt er niet om: de mensen achter Metaal Kathedraal hebben een visie, en ze durven ernaar te handelen. Zo is er altijd iets te doen. Je kunt er bijvoorbeeld kruiden plukken uit de medicinale tuin, luisteren naar Radio Mekka, je vergapen aan de 15 hectare voedselbos én vanaf nu kun je er dus ook nog eens heel erg lekker plantaardig eten.

Kasvio, Fins voor herbarium

Het voelt heel logisch dat er juist op zo’n plek een restaurant moest komen waar alle experimenten rondom biologische tuinbouw, wildpluk en plantaardig eten elkaar konden ontmoeten. Verbinding is immers het sleutelwoord van Metaal Kathedraal Utrecht.

En zo stapte Mari Pitkänen op het altaar van de Kathedraal en begon Kasvio: Fins voor ‘herbarium’. Het is een ode aan de Finse roots van de chefkok; daar begon haar liefde voor al het eetbaars wat de bossen te bieden hebben. Een oase om wild te plukken. Herbarium is voor Mari een metafoor voor wat haar drijft als chefkok: ‘het continu onderzoeken van planten en ons milieu, en hoe wij plantaardig voedsel kunnen gebruiken om ons eetgedrag anders vorm te geven.’ Voordat Mari chefkok werd, kookte ze als vorm van activisme om plantaardig eten te promoten.

Lunchen en dineren bij Kasvio

Kom je bij Kasvio eten, dan kun je kiezen uit een heerlijk overzichtelijke lunchkaart: twee gerechtjes per gang. Less is more! Een motto waar Culy zich in kan vinden.

Vooraf is er een romige knolselderijsoep met cashewnoten of een salade met geroosterde witlof, bloemkool en walnoten met een dennen-Hollandaisesaus en bloedsinaasappel. Erbij krijg je dikke plakken zuurdesembrood van de Utrechtse ex-thuisbakker Amadeus die ook gevestigd is in hetzelfde pand.

Comfort food maar dan nog mooier

De lunchhoofdgerechten noemt Mari zelf ‘comfort food’, wij vinden ze daar eigenlijk te luxe voor. Neem nou de hasselback-aardappels met seitan, miso-spruitjes en een schuim, jawel een schuim, van zure room.

‘s Avonds eet je à la carte, of ga je voor de volledige vijfgangen. Sommige gerechten zijn we eerder tegengekomen op de lunchkaart, alleen hebben ze nu net een ander garnituur, zoals de schorseneren (ook wel armeluis-asperges of keukenmeiden-verdriet genoemd omdat ze zo moeilijk zijn schoon te maken) die i.p.v. de hasselback-aardappels worden geserveerd met de spruitjes en de dennen-Hollandaise. Die saus is sowieso waanzinnig, al zou-ie drie keer op het menu staan: kom maar door!

Storytelling

Mari eet zelf al 20 jaar vegan en ziet dat niet als een beperking, maar als een kans. Zij zal er dan ook niet aan moeten denken om traditioneel vleesgerechten te ‘veganizen’ (denk aan een vegan bolognese of vegan vissticks). In tegendeel, ze wil met ieder gerecht een nieuw culinair verhaal vertellen. Vaak zijn dat hele persoonlijke verhalen.

Zo stond er afgelopen september een herfstbos als dessert op de kaart. De hazelnoten voor het herfstgevoel, de kardemom als verwijzing naar het Hoge Noorden waar de chef vandaan komt en het blauwe bessenijs herinnerde Mari aan het wildplukken van blauwe bessen met haar familie toen ze jong was.

We kijken nu al uit naar de nieuwe verhalen die deze opkomende chef van Kasvio ons gaat vertellen met haar plantaardige gerechten.

Het adres van restaurant Kasvio in Utrecht:

Rijksstraatweg 20

3545 NA Utrecht

Kijk op de website van Kasvio voor openingstijden en actuele informatie. 

De leukste vega/vegan restaurants in Nederland

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.