Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over gulab jamun: je nieuwe favoriete zoete snack uit India

Indiase zoetigheden zijn vaak net zo lekker als dat ze mooi zijn. Alle kleuren, structuren en vormen komen voorbij en dat maakt het de perfecte afsluiter van een Indiase maaltijd – of welke maaltijd dan ook – of gewoon een zoete snack die je de hele dag door zou willen eten. Ook gulab jamun hoort in deze verslavend lekkere categorie thuis: ronde gefrituurde deegballetjes met een gevaarlijk hoog door-eetgehalte.

We vertellen je er alles over én geven uiteraard een recept voor gulab jamun om thuis een poging te wagen.

Alles over gulab jamun: je nieuwe favoriete snack uit India

Het wordt niet voor niets het nationale dessert van India genoemd: gulab jamun wordt onder andere gegeten tijdens verjaardagen, huwelijken en andere grote feestdagen. Maar ook in omringende landen als Nepal, Bangladesh en Pakistan is het een populair gerecht.

En geef ze eens ongelijk. De gefrituurde deegballetjes in sticky siroop is zo’n snack waar je niet anders dan warm voor kunt lopen.

gulab jamun
Bron: Unsplash

Wat is gulab jamun?

Traditioneel worden de balletjes gemaakt van khoya; melk op lage temperatuur gereduceerd. Khoya koop je in Indiase winkels waar ze als blokken verkocht worden. Deze blokken rasp je en meng je vervolgens met bloem of semolina tot een deeg. Tegenwoordig zie je vooral veel ‘makkelijke’ versies op basis van melkpoeder. Vervolgens worden er balletjes gevormd en gefrituurd in olie of ghee. Dit gebeurt op lage temperatuur, om het gelijkmatig te garen.

Als klap op de vuurpijl krijgen de balletjes een badje van siroop om zich heen, vaak gemaakt met kardemom en rozenwater, maar er zijn meerdere varianten te krijgen, zoals bijvoorbeeld ook met saffraan. Dit hangt af van de streek waarin de balletjes gemaakt worden en waar je recept vandaan komt (of het ligt natuurlijk aan je eigen smaak).

Het recept voor gulab jamun

Of je ‘m nou koud, op kamertemperatuur of warm serveert, gulab jamun kun je ook redelijk eenvoudig thuis maken. Sterrenchef Soenil Bahadoer heeft er niet voor niets een recept aan gewijd in zijn nieuwe kookboek ‘Streetfood‘.

Ook onze collega’s van Serious Eats hebben een handig recept voor gulab jamun, net als dit recept van Tasty.

8 x de lekkerste én meest bijzondere Indiase toetjes

gulab jamun
Bron: Unsplash

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.